Escombroïdosi: així s'evita la perillosa intoxicació per menjar tonyina en mal estat
És molt important saber que la tonyina, rica en vitamines, s'ha de conservar de forma correcta per evitar intoxicacions alimentàries
Rafa Sardiña
Al mercat ens trobem amb llaunes de conserva de tonyina al natural, en oli de gira-sol o en oli d'oliva. L'opció més saludable és al natural, amb la qual, podrem beneficiar-nos de les seves importants propietats nutricionals: Omega-3.
La tonyina té un àcid gras fonamental per enfortir les neurones i per mantenir el cor sa i protegit davant, per exemple, d'un accident cerebrovascular. També és ric en vitamines del grup B.
Segons els experts, l'Omega 3 ha de representar entre el 5 i el 10% de les calories totals ingerides al llarg del dia. I a més, de la tonyina, també el trobem al salmó, el verat, la truita i les sardines.
Al nostre país, la tonyina en llauna és un dels aliments ultraprocessats més consumits
Entre les raons per les quals s'ha convertit en una de les reines de la cuina espanyola és pel seu preu, que ronda al voltant dels 10 euros/quilo. A més, és molt fàcil crear plats amb la tonyina. No només pots posar-la a les amanides i pastes, també ho pots fer en sandvitxos, croquetes i altres plats més elaborats com el tàrtar de tonyina.
Tanmateix, una mala conservació de l'envàs, un cop obert, pot repercutir a la nostra salut. És el que han advertit les pediatres Enith Mena Dávila, la Lorena Sánchez i la Maria Valls a través de l'Associació Espanyola de Pediatria.
Un cas concret
Tal com expliquen, a la consulta de Pediatria van arribar dos bessons de 9 anys amb exantema macular eritematós -pell rosada i descamació- i molt pruriginós (picor) que compromet tot el cos, associat a hiperèmia conjuntival bilateral (conjuntivitis). Això els hi va aparèixer de sobte.
La mare, amb símptomes similars, assenyala que no presenten febre ni símptomes gastrointestinals o respiratoris
La progenitora, tanmateix, fa referència que, una hora abans de l'inici de la simptomatologia, havien menjat un entrepà de tonyina, la llauna de la qual estava oberta a la nevera des de feia diversos dies.
Segons assenyalen les especialistes, el diagnòstic és clar. Són els efectes de l'escombroïdosi.
Què és l'escombroïdosi i com es tracta?
Es tracta d'una de les intoxicacions alimentàries més freqüents per consum de peix blau, com ara la tonyina, les sardines, l'anxova o el peix espasa.
També pot passar després del consum de formatge suís, similar a l'Emmental, de color groc, i que són elaborats generalment amb llet de vaca.
Com especifiquen les pediatres:
“La mala refrigeració del peix (temperatura superior a 4 °C) produeix un sobre creixement de bacteris (el més freqüent és l'Escherichia coli). I això afavoreix la conversió de la histidina present als teixits del peix, a histamina mitjançant l'acció de l'enzim bacterià histidina descarboxilasa”.
Els símptomes solen començar una hora després de la ingesta de l'aliment en mal estat i poden ser:
- Dolor abdominal
- Nàusees
- Vòmits
Molt similars a una gastroenteritis
En el cas dels menys freqüents, són:
- Hipotensió (pressió arterial per sota de la mitjana: 90/60 mm Hg i 120/80 mm Hg)
- Broncoespasme (obstrucció temporal dels bronquis)
- Arrítmies cardíaques, que pot ser taquicàrdia, batec del cor massa ràpid, o bradicàrdia, ritme cardíac molt lent
Com especifiquen, cal no confondre aquesta reacció amb una al·lèrgia al peix, ja que encara que també es poden presentar lesions cutànies com a pruïja (picot), molt característic de les al·lèrgies, és una reacció per la seva mala conservació.
El tractament principal és la prescripció d'antihistamínics orals
Si els símptomes són molt greus, fluïdoteràpia (per tractar la deshidratació a conseqüència dels vòmits) i fàrmacs vasopressors (indicats per augmentar la pressió arterial).
Com conservar les llaunes a la nevera?
Per evitar una intoxicació alimentària per escombroïdosi, el més important és una correcta refrigeració del peix. Si hem obert una llauna, i no consumirem tot el contingut al dia, cal prendre una sèrie de precaucions.
- Conservar per sota dels 4 °C. És preferible, a més, que es trobi a la zona més freda de la nevera, que no és altra que la que és a prop del congelador. Així, es podrà mantenir a una temperatura propera als 0 °C
- No guardar a la mateixa llauna. Cal evitar l'entrada d'aire, per això és recomanable traslladar tot el contingut a un tàper hermètic
- Consumir com més aviat millor i en un termini màxim de dos dies
- Arriba un episodi de pluges a Catalunya: on i quan plourà? Aquesta és la previsió del Meteocat
- La Policia Nacional alerta sobre aquesta estafa que buida els comptes bancaris
- Mor el conductor d’una furgoneta en un accident a la C-451, a Llobera
- Viure amb lipedema, la malaltia de les dones que només s'engreixen: "Em vaig sentir alliberada quan vaig saber per què guanyava tants quilos
- Necrològiques del 9 d'abril del 2024
- El gest desagradable d'una soltera en conèixer l'afició de la seva cita a 'First Dates
- 11 fires i festes que no et pots perdre aquest cap de setmana
- Inauguren un centre dedicat a pilates i ‘Gyrotònic’ a la Buresa de Manresa