El pas dels anys afecta a tothom, perjudicant la nostra salut. Com més grans, més ens pot costar concentrar-nos, llegir, fer esport, pujar escales... Hi ha un munt de situacions quotidianes que, amb els anys, de segur, que se'ns faran una mica més feixugues. Però, t'havies plantejat si algun d'aquests "problemes" pot afectar a altres parts del nostre cos? Doncs segons un estudi, sí! Així doncs, esbrina què passa quan vas perdent visió al llarg dels anys: atent!

L'estudi

Un estudi publicat a la revista JAMA Network Open, capitanejada per la investigadora Bonielin Swenor i l'epidemiòloga Johns Hopkins Wilmer Eye Institute, demostra com la pèrdua de visió amb els anys pot afectar la funció cognitiva del nostre cervell. Aquesta conseqüència es deu al fet que, aquest, ha de treballar molt més per aconseguir una bona visió, afectant el seu funcionament habitual.

L'estudi mostra una evidència envers la fatiga del cervell per donar una visió eficient, perjudicant notòriament el llenguatge, la memòria, l'atenció i altres.

S'han analitzat un total de 1.202 persones, tant homes com dones, d'entre 60 i 94 anys. Aquest estudi ha durat uns 7 anys, per tal de veure què passava en l'àmbit cognitiu quan perdíem visió. L'estudi consistia a fer diverses proves de visió per valorar com estaven i com evolucionaven.

Fer proves de visió freepik

Els resultats de l'estudi

Les persones que tenien uns resultats baixos en les proves d'agudesa visual, tenien més probabilitats de patir un deteriorament cognitiu. Aquest deteriorament incloïa: pèrdua de memòria, dèficit en la parla, atenció i capacitat per identificar i localitzar objectes en l'espai. Així doncs, podria ser una detecció precoç de l'Alzheimer?

I si el resultat està equivocat?

Segons un estudi anterior, que va realitzar la doctora Swenor, amb 2.520 adults d'entre 65 i 84 anys, es va determinar que tant la funció visual com la cognitiva del cervell (deteriorament) podien actuar l'una contra l'altra amb el pas dels anys. Així doncs, podria ser el deteriorament del cervell el que fes que la visió i les funcions cognitives comencessin a fallar.

"Quan les persones tendeixen a una pèrdua de visió, disminueix la seva capacitat física i perden activitat social. I això els posa en un ràpid camí cap al deteriorament cognitiu".

Conclusions d'ambdós estudis

El primer que s'ha de fer és revisar la visió. Si corregim aquesta, en el cas que faci falta, el deteriorament cognitiu serà molt més lent.

Les recomanacions 

Fer revisions periòdiques oculars, una cada dos anys i, fer-les més sovint en cas de patir diabetis, glaucoma o altres afeccions, les quals poden perjudicar l'estat de la visió.

I a més, fer "rehabilitació de baixa visió" és molt afavoridor. 

La "rehabilitació de baixa visió"

Això és una mena de fisioteràpia pels ulls poc coneguda. La doctora Swenor va patir una malaltia a la retina, i va fer aquesta teràpia. Gràcies a ella, va aconseguir adaptar-se a situacions comunes, tot i la discapacitat visual que patia. Els beneficis que va trobar van ser millorar la visió en situacions amb un alt contrast: veure un gat negre en una vorera blanca, per exemple. Cosa impossible abans del tractament. A més, ha après un munt de recursos senzills per adaptar la seva discapacitat a la seva vida real, sense haver de renunciar a res important.

Introduir colors foscos o vius i, treure els neutres o blancs, pot ajudar en situacions on les persones pateixin de baixa sensibilitat al contrast.