El 37% dels millennials catalans tenen sobrepès o obesitat i el 36% és sedentari, segons un estudi

El 30% menja fruita cada dia i el 42% té la cervesa com una de les begudes preferides

El 37% dels catalans nascuts entre el 1981 i el 1998 tenen sobrepès o obesitat

El 37% dels catalans nascuts entre el 1981 i el 1998 tenen sobrepès o obesitat / ARXIU/COR

ACN

Un estudi indica que el 37% dels catalans nascuts entre el 1981 i el 1998 tenen sobrepès o obesitat i que el 36% és clarament sedentari perquè sovint realitza poca o cap activitat física. L'enquesta ha estat realitzada per la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació (SEDCA) i ha recollit les opinions, hàbits i mesures antropomètriques de 1.000 millennials a tot Espanya. Les dades aportades per l'estudi indiquen que només el 30% dels millennials catalans mengen fruita fresca diàriament mentre que el 63% d'ells consumeixen carns magres entre 1 i 4 vegades per setmana. Les seves aficions són principalment de tipus social, com sortir amb amics a dinar o sopar a bars o restaurants (67%).

Tot i que l'enquesta indica que als millennials catalans els agrada el menjar casolà, també ha destacat que el 73% d'ells prefereix cuinar plats senzills i ràpids com l'arròs i la pasta. En aquest sentit, el president del comitè científic de la SEDCA, Jesús Román Martínez, explica que “això podria indicar que els millennials no tenen informació i educació sobre què cuinar i com fer-ho per tenir una vida més saludable. A més, és clar, del component d'exercici i activitat física que és tan necessari per assolir aquest equilibri”.

Pel que fa a les begudes preferides, l'aigua (89%) i la cervesa (42%) encapçalen la llista. Cal destacar que la cervesa és una beguda fermentada que, per la seva composició i patró de consum, pot formar part de la Dieta Mediterrània. En aquest sentit, el professor Jesús Román Martínez explica que això es compleix sempre que es faci la ingesta de manera responsable i acompanyada d'aliments, seguint el patró d'estil de vida mediterrani i recordant les quantitats màximes d'ingesta tant per a dones (200- 300 ml/dia) com per a homes adults (400-600 ml/dia) sans.

Després d'analitzar els resultats, s'ha elaborat una guia il·lustrada d'alimentació saludable per a mil·lenistes amb la intenció d'aportar informació sobre la vida saludable i la dieta mediterrània, tenint en compte les particularitats de la vida moderna. En aquest sentit, Román Martínez, també professor de nutrició de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid, destaca que “hi ha una combinació de factors que condueixen a l'obesitat. No és només un factor únic. Entren en joc el sedentarisme, la freqüència de consum de determinats tipus d'aliments, les quantitats, evidentment, la manera de preparar-los i els coneixements que tenim sobre com cuinar-los”.

Per tot això, SEDCA ha desenvolupat la Guia d'alimentació saludable per a millenials, un document que té en compte les seves preferències nutricionals, el seu estil de vida i la forma en què utilitzen el seu temps per ajudar-los a menjar millor.