Relacionen l'hidroxicloroquina amb la mort de 2.000 espanyols

El medicament que van recomanar Trump i Bolsonaro contra la covid podria haver causat 17.000 morts en sis països.

Redacció

L'hidroxicloroquina que es va prescriure en pacients hospitalitzats amb covid-19 durant la primera onada de la pandèmia, malgrat el baix nivell d’evidència, podria haver causat gairebé 17.000 morts prematures en sis països analitzats en un estudi científic, unes 2.000 en el cas d’Espanya, segons informa Efe.

Així ho posa de manifest un estudi que recull avui la revista Biomedicine & Pharmacotherapy, en el qual un equip d’investigadors francesos ha estimat la mortalitat prematura associada a aquest tractament en sis països: Bèlgica, Espanya, França, Itàlia, Turquia i els EUA.

En declaracions a la premsa a la Casa Blanca, Donald Trump fins i tot va presumir de prendre aquest fàrmac quan les autoritats sanitàries ja advertien dels seus potencials riscos. "Ja fa com una setmana i mitja que el prenc i aquí continuo", va manifestar el maig del 2020, en el pic de la pandèmia.

En altres països també se’n va fomentar l’ús. "Molts s’han salvat al Brasil amb aquesta assistència immediata. En aquest mateix edifici (el palau governamental), més de 200 persones van contraure covid i gairebé tots, fins on jo sé, incloent-m’hi a mi, van buscar aquest tractament amb una sèrie de productes com la ivermectina, la hidroxicloroquina, l’azitromicina", va afirmar el mandatari del Brasil, Jair Bolsonaro, a principis d’aquest mes.

En la primera onada de la covid, el tractament amb hidroxicloroquina (HCQ) es va utilitzar "de manera no autoritzada malgrat l’absència de proves que en documentessin els beneficis clínics", remarquen els autors.

L’objectiu dels investigadors ha sigut calcular el nombre de morts atribuïbles a aquest tractament als països on es va aplicar a pacients hospitalitzats durant els dos o tres primers mesos de la pandèmia.

87.437 pacients tractats

Els autors han basat les estimacions en les dades que disposen dels sis països esmentats, tenint en compte el nombre de pacients de covid hospitalitzats en la primera onada, malalts a qui es va administrar el tractament, i persones finades a qui s’atribueix la mort a causa d’aquest, entre d’altres.

En el moment d’administrar el fàrmac, Espanya tenia 104.715 persones a l’hospital per covid, de les quals 87.437 van rebre aquest tractament, i 1.895 haurien mort a conseqüència d’aquest.