Sanitat inicia els tràmits per establir l'empaquetat genèric del tabac

El Ministeri impulsa un projecte de reial decret que també prohibirà l'ús d'additius que afegeixen aroma als productes

caixetins de tabac

caixetins de tabac / Marina López

ACN

El Ministeri de Sanitat ha tret a consulta pública prèvia el projecte de reial decret per regular diversos aspectes sobre la fabricació, presentació i comercialització dels productes del tabac i relacionats. Entre aquests l'empaquetat genèric del tabac. L'actuació es fa davant l'aparició d'una varietat de productes amb característiques diferenciades, amb o sense tabac, amb o sense nicotina, amb o sense components electrònics i fins i tot amb aspectes híbrids de complexa catalogació. La regulació introduirà la prohibició d'additius i components que confereixen aromes al tabac i als productes relacionats.

El projecte està en línia amb el Pla integral de prevenció i control del tabaquisme 2024-2027, presentat divendres passat. Aquesta és una de les principals mesures, dins de l'eix d'actuació en el pla normatiu, per complir la primera meta del pla, la de prevenir l'inici del consum de tabac i productes relacionats.

A través d'aquesta modificació es busca respondre a les demandes fetes des de les societats científiques i les entitats civils relacionades amb la lluita antitabac. Les peticions van en la línia de contribuir a la millora de la salut de la ciutadania i la reducció del risc de porta d'entrada al consum de nicotina que suposen els productes relacionats, especialment entre els joves.

Així, a través del reial decret s'introduiran mesures com la millora de l'etiquetatge i envasat dels productes amb l'empaquetat genèric, millores en la catalogació dels productes emergents del tabac i relacionats i la prohibició d'additius que donen aroma al tabac.

La iniciativa normativa també vol oferir major claredat, uniformitat i seguretat jurídica en el mercat de productes de tabac i relacionats, tenint en compte el desenvolupament d'aquest a escala nacional i europea.

Ciutadans, organitzacions i associacions podran accedir fins al 23 d'abril a la consulta pública prèvia i fer les seves aportacions al projecte.