La 370a Festa Major de Solsona incorpora novetats amb més concerts

Les actuacions, que comencen el primer de setembre, són pràcticament totes d'entrada lliure

Gisbert amb Colell i Prat, en la presentació del programa de Festa Major a la plaça del Camp

Gisbert amb Colell i Prat, en la presentació del programa de Festa Major a la plaça del Camp / AJ. SOLSONA

Redacció

En la seva 370a edició, les festes en honor a la patrona de Solsona, del 7 a l’11 de setembre, incorporen novetats i amplien la cartellera musical. Aquest migdia han presentat el programa de la Festa Major, que s’estrena amb actes previs a partir del primer de mes, l’alcaldessa, Judit Gisbert, el regidor de Cultura, Albert Colell, i l’autora del disseny de la imatge gràfica d’enguany, Kàtia Prat. Ho han fet a la plaça del Camp, un dels espais centrals de la festa, que acollirà actes per a tots els públics. 

La Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins presenta enguany un programa que aglutina prop d’una cinquantena d’actes a partir del primer de setembre i fins a mig mes amb algunes novetats. En la seva 370a edició, la Festa Major ofereix dos concerts més respecte de les edicions anteriors i incorpora alguns canvis, a petició de l’Agrupació de Geganters, per captar més públic jove.

Una de les novetats serà el Concert de vigília, el primer de setembre a dos quarts de deu del vespre a la plaça del Consell Comarcal. El prestigiós compositor i pianista Albert Guinovart i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona revisitaran les músiques de la Festa Major, una iniciativa que podria repetir-se cada any amb artistes convidats.

L’altre concert que s’afegeix a la cartellera és el de La Zarigüella, el dijous 7 a la matinada a la plaça Major. És una de les propostes que coorganitzen Joventut Solsonina i l’Agrupació de Geganters per completar una nit que, just després del castell de focs, començarà amb un sopar popular i la capta dels gegants joves. Per primera vegada, ambdues entitats uneixen esforços per afavorir l’assistència de participants.

De fet, el canvi de dia de la capta amb els gegants joves és una de les alteracions en el programa pensada per atraure públic juvenil. “Enguany s’avança, com a prova, a instàncies dels geganters, i, si funciona, a partir de l’any que ve obligarà a revisar el protocol del folklore”, ha explicat l’alcaldessa, Judit Gisbert. D’altra banda, s’avança l’horari del tret de sortida de la festa, el dijous 7, amb la trabucada, la tronada, la salutació de l’alcaldessa des del balcó consistorial i el primer passa carrers, que passa a un quart d’una del migdia. Tot i que és una hora en què els infants encara són a classe, “en sortir, tenen temps de participar al passa carrers i dinar abans de tornar a l’escola”.  

També és una de les novetats d’aquesta edició el retorn de la Tractorada popular per la Diada a partir de dos quarts de dotze del migdia, organitzada per l’Associació d’Amics del Tractor d’Època després d’un parèntesi de sis anys.

Aquesta serà la primera Festa Major d’Albert Colell com a regidor de Cultura, si bé hi ha estat vinculat des de sempre com a geganter, membre de Joventut Solsonina i primer hereu de la ciutat, el 2017. En aquest sentit, admet que “la il·lusió i la responsabilitat es barregen a parts iguals”. També vol deixar clar el seu concepte de festa, “un patrimoni immaterial i una tradició que s’han transmès generació rere generació des de fa segles”. Però és conscient que requereix de ser gestionada amb visió de futur: “no se’ns ha llegat com un fòssil inamovible, sinó que tenim el deure de fer-la créixer i renovar-la de manera curosa”.

Colell ha subratllat el caràcter popular de la festa. D’aquí que es consideri fonamental mantenir la gratuïtat de pràcticament totes les propostes. Només caldrà pagar entrada per al concert solidari del SOM, a càrrec de Camerata Bacasis, que enguany col·labora amb un projecte de la Fundació Natura i Joventut a Tororo (Uganda), i per l’obra que estrena Lacetània Teatre, Dos minuts infinits

“Complicitat creixent de les entitats”

L’alcaldessa ha volgut remarcar “la complicitat creixent de les entitats locals en l’organització d’activitats”. Així, per segon any, l’Associació de Dones del Solsonès programa un concert el dissabte 2 al migdia, a càrrec de Calcetes Tradis, i el Club d’escacs L’Elefant aprofita el dia 10 a la tarda per organitzar un torneig de partides ràpides al passeig. Igualment, posa l’accent en l’entesa entre l’Agrupació de Geganters i Joventut Solsonina per potenciar alguns actes. En aquest sentit, anima el conjunt de l’entramat associatiu a sentir-se seu el calendari de la Festa Major i a seguir aquests exemples.

Pel que fa a les nits musicals, hi haurà balls a la sala polivalent amb l’orquestra Junior’s (dia 7), La Chata (dia 8) i La Principal de la Bisbal (dia 9); havaneres amb Port Bo a la plaça del Camp(dia 10); concerts a càrrec de La Zarigüella a la plaça Major (dia 7), Akelarre i La Tropial a la plaça del Camp (dia 9) i concert jove amb Buhos, caps de cartell d’aquesta edició, La Quinta i DJ Arzzett a la sala polivalent (dia 10). 

Rajoles amb reminiscències folklòriques

Avui també s’ha desvelat el disseny de la portada del programa de la Festa Major. El concurs convocat per la regidoria de Cultura, al qual es van presentar quatre treballs, va quedar desert i la regidoria va decidir donar sortida a l’obra finalista de l’any passat. Es tracta d’un muntatge de rajoles hidràuliques amb els colors i ornaments dels vestits dels gegants. La seva autora, la fotògrafa i creativa Kàtia Prat (Solsona, 1983), l’ha titulat L’esplendor.

Segons ella, el cartell representa la fusió de dos conceptes: “el primer es troba en moltes de les cases del nucli antic de Solsona i el segon, en les teles dels vestits dels nostres gegants”. Per a Prat les rajoles representen el poble, a través de les cases del nucli antic, “on es respira amor per al folklore i la tradició, i on es comparteixen vivències i s’han gestat idees, projectes i somnis”. Aquest disseny “vol donar valor a aquest espai alhora que, amb els detalls dels gegants, uneix la vida popular a la tradició de la ciutat”.

A banda de la seva faceta com a fotògrafa, Prat busca “oferir una perspectiva i una estructura úniques mitjançant el disseny gràfic, en tant que dissenyar consisteix a buscar la bellesa amb un propòsit”. 

250 anys del bou

Un dels trets distintius del programa en format paper de la Festa Major solsonina són les col·laboracions escrites. Aquest any l’Agrupació de Geganters hi parla dels 250 anys del bou; la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca, del seu 40è aniversari; l’Esplai Riallera, dels cinquanta anys dels seus campaments, i el SOM, del seu primer quart de segle. Així mateix, s’hi publica un article del Museu de Solsona i la tècnica municipal de Cultura sobre la història dels costums funeraris solsonins amb motiu d’una nova incorporació en la col·lecció etnogràfica municipal.

Aquesta publicació es podrà començar a recollir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament a partir de l’última setmana d’agost. De totes maneres, els actes es podran consultar a partir de les properes hores a www.solsonalafesta.net.

TEMES