La biodiversitat ens protegeix de l'arribada d’arbres no autòctons

En l’estudi, publicat a «Nature», hi ha participat un investigador del Centre Forestal de Solsona

Dues excursionistes fan una ruta per un bosc del Solsonès

Dues excursionistes fan una ruta per un bosc del Solsonès / Arxiu / Turisme Solsonès

Jordi Badia Perea

La diversitat d’arbres autòctons, la pressió humana i el medi ambient són els tres factors que influeixen en la invasió d’espècies arbòries no autòctones i en la seva gravetat, segons l’estudi que acaba de publicar-se a la revista Nature. En aquest estudi, que explora quines regions són les més vulnerables, hi ha participat l’investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Foresta de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, i de la Universitat de Lleida, Sergio de Miguel.

Per primera vegada, un estudi ha combinat els factors humans i els ecològics per estudiar a escala mundial les invasions d’espècies arbòries no autòctones, que tenen en els ports el principal vector d’entrada. Es calcula que, de mitjana, hi ha un 10 per cent d’espècies al·lòctones de tot el món que s’acaben convertint en invasores.

Sergio de Miguel va explicar a Regió 7 que «hi ha una arribada intencionada d’espècies no natives que s’ha promogut per determinades polítiques, com amb l’eucaliptus per a la producció de fusta, o l’ailant, per raons ornamentals».

L'arribada d’espècies al·lòctones té conseqüències econòmiques i ecològiques. Per a De Miguel, el valor d’aquest estudi rau en què «conèixer els factors que les determinen, bàsicament humans, ens ha de permetre gestionar-les». L’estudi conclou que amb una biodiversitat més alta, la gravetat de la invasió es minimitza.