El Museu de Solsona obre una nova porta al públic i guanya accessibilitat

L'objectiu de l'obra ha estat que l'equipament es vegi com un lloc obert, atractiu i a l'abast de tothom

L'alcaldessa Judit Gisbert en la inauguració del nou accés al Museu de Solsona

L'alcaldessa Judit Gisbert en la inauguració del nou accés al Museu de Solsona / Júlia Garcia

Redacció

El Museu de Solsona Diocesà i Comarcal té un nou accés. Està situat a peu de carrer i el connecta directament amb la plaça. Es tracta d'una nova entrada situada al local que hi ha a la planta baixa del Palau Episcopal la qual antigament havia estat un garatge. Abans, per entrar-hi feia falta passar per l'interior del Palau Episcopal i requeria pujar escales. La Casa Episcopal ha cedit aquest espai per tal que, des d'aquí, el visitant pugui accedir a les sales d'exposició permanent mitjançant una escala i un ascensor.

La inauguració va comptar amb la presència i declaracions de Francesc Conesa, el bisbe de Solsona, Sònia Hernàndez, directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Estefania Rufach, vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Judit Gisbert, alcaldessa de Solsona i Carles Freixes, director del Museu de Solsona. Tots els ponents van coincidir en què treure les barreres arquitectòniques era quelcom necessari per adaptar el museu a l'actualitat i per aconseguir fer del museu un espai visible i accessible per a tothom, ja que es tracta d'un patrimoni que està al servei de la societat. L'alcaldessa va remarcar que, per la seva situació, el museu passava desapercebut per als visitants que venien per primera vegada a Solsona, però que ara, gràcies a l'obra, "el museu deixarà de ser un espai amagat per ser un excel·lent amfitrió de la ciutat". Hernández, al seu torn, va definir el museu com una entitat que ha de ser participativa, social i viva, que ha de convidar a tothom a entrar.

Es van situar algunes peces del museu a l'exterior, en vitrines, per celebrar la inauguració del nou accés, entre les quals hi havia grans relíquies de la ciutat. Entre elles un parell de sabates brodades que van pertànyer al Bisbe Benllonch, bisbe d'Urgell i administrador apostòlic de Solsona, datades del segle XIX. També hi havia una mostra de cartells històrics que havien donat nom a diferents carrers de la ciutat. Després de la presentació, el museu va oferir una jornada de portes obertes des de les sis de la tarda fins a les nou del vespre.

Les obres van començar l'octubre del 2022 i s'emmarquen dins el projecte de remodelació museogràfica parcial del Museu de Solsona. Dins del mateix ja es va realitzar la renovació de la sala de Sant Quirze de Pedret i pròximament es farà una nova sala d'exposicions i un espai de treball. Aquest projecte té el suport del Departament de Cultura -mitjançant els ajuts per a l'execució d'obres finançades en l'àmbit dels equipaments museístics de Catalunya-, del Bisbat de Solsona, de la Diputació de Lleida, de l'Ajuntament de Solsona i del Consell Comarcal del Solsonès.

L'encaix del Museu dins el Palau Episcopal és, sens dubte, una fortalesa, però també té algun inconvenient. El fet de formar part de les estances de l'edifici, amb l'entrada al primer pis, el converteix en un lloc d'accés dificultós i poc visible. Al mateix temps, pertànyer al conjunt monumental de Santa Maria de Solsona, l'inclou en un entorn patrimonial excepcional. Amb la nova entrada s'acompleix el repte d'aconseguir que el museu es vegi com un lloc obert i a l'abast de tothom. S'ha singularitzat l'entrada projectant una imatge de museu atractiu amb un espai de recepció i botiga a peu de carrer.