Veïns de Clariana participen en el dibuix d'un mandala per “crear un teixit comunitari”

L’acte guiat per l’arquitecta Assumpció Vilaseca ha aconseguit congregar a prop de 50 persones, tant veïns del municipi com visitants d’altres punts del Solsonès

Veïns participant en l'elaboració del mandala

Veïns participant en l'elaboració del mandala / Sílvia Ferrer-Dalmau

Xavi Moraleda Orozco

“Plantar la llavor de la prosperitat perquè germini al nostre territori”, aquesta és la principal intenció del consistori actual de Clariana de Cardener, tal com explica la regidora Sílvia Ferrer-Dalmau. El primer pas ha estat la creació d’un mandala de prop de 60 m², una activitat guiada per l’Assumpció Vilaseca, arquitecta especialista en geometria natural, i que ha aconseguit congregar fins a una cinquantena de persones aquest diumenge amb la intenció de fer una activitat comunitària i creat teixit entre els veïns.

La jornada ha començat amb una introducció teòrica sobre els mandales i la geometria. Un cop acabada, han plantat el centre i mitjançant càlculs d’orientació i de mides, han començat a traçar el dibuix. “La geometria natural sempre dependrà de l’entorn i és determinada per les condicions que tingui cada espai; aquest és un mandala fet a mida per Clariana de Cardener”, detalla l’arquitecta.

A més, el mandala ha estat articulat a partir d’una estrella de cinc puntes, en honor al mateix municipi, ja que el seu escut compta amb deu d’aquestes estrelles. Un cop fet, l’han omplert de diferents materials naturals cedits per alguns veïns. El centre està ple de pinyes, i a les següents voltes s’hi poden trobar des de branques i fulles de roure que ha portat un jardiner del poble, llana proporcionada per un pastor, la mateixa terra del camp i per últim, marmolina tintada amb un pigment de color blau.

Amb el mandala acabat, la dinamitzadora de l’acte ha proposat fer una rotllana al seu voltant, per tal que cadascú compartís com se sentia després d’haver participat en aquesta obra comunitària. La Lidia Flotats, resident del municipi, confirma que l’activitat “ha aconseguit establir molts vincles i entesa entre els assistents”, en un clima de clara harmonia i satisfacció.

Aquest esdeveniment ha tingut lloc a una parcel·la dels camps d’en Josep Barcons, veí de Clariana de Cardener. Juntament amb la regidora, van decidir que seria el lloc més adequat on fer-ho, ja que el tram més transitat de Clariana és la presa del Pantà de Sant Ponç, i des d’allà es veuen perfectament les terres on hi ha el mandala. “D’aquesta manera, podrà tenir una major visibilitat i arribar a més persones”, explica.

Des d’un inici, van decidir que el mandala restaria als camps fins que el propietari els hagués de sembrar i, per tant, quedaria com una obra d’art efímer. Però tot ha canviat quan en Josep Barcons ha vist el resultat final i tot allò que ha significat pels assistents. “He pensat, no em ve de 60 m² a l’hora de sembrar, en lloc de desmuntar-lo seria millor deixar que la natura vagi fent el seu propi curs sobre el mandala”, detalla.

Pel que fa als assistents, hi ha hagut persones de totes les edats, “ha estat molt transversal, hi havia des d’un nadó de cinc mesos fins a una dona de setanta anys i passant per tots els rangs d’edat”, explica la regidora Ferrer-Dalmau. I a banda de veïns de Clariana de Cardener, també hi han assistit persones d’altres municipis com d’Olius, Solsona o Navès. Una de les assistents, la Gabriela Rojman, ha vingut des de Sant Cugat del Vallès, portada per la voluntat de participar en una activitat comunitària com aquesta. Tal com explica, tots els veïns l’han fet sentir còmoda i integrada, “com si fos una més del poble”.

Un cop acabat l’acte, segons comenta Sílvia Ferrer-Dalmau, ja ha començat a veure com s’estava teixint un sentiment de comunitat entre tots habitants de Clariana. “Estem molt satisfets perquè hem aconseguit donar a conèixer els grans valors que té el nostre poble”.