Port del Comte lamenta que el Govern deixi de donar els ajuts a les estacions privades

El director de l’estació solsonina assegura que té prou aigua a les seves basses per afrontar la fabricació de neu tota la temporada

L’estació d’esquí del Port del Comte, encara sense neu | MAR MARTÍ (ACN)

L’estació d’esquí del Port del Comte, encara sense neu | MAR MARTÍ (ACN) / ACN/Mar Martí. LA COMA I LA PEDRA

ACN/Mar Martí

L’estació del Port del Comte està ultimant els detalls per obrir, tan aviat com sigui possible, la nova temporada d’esquí. Habitualment s’inaugura pel pont de desembre, però, a dia d’avui, encara no ha caigut cap volva de neu. «Altres anys per aquestes dates ja hi havia hagut alguna emblanquinada», lamenta el director de l’estació solsonina, Albert Estella. Com a novetat, aquest any obrirà un nou teleesquí.

Aquesta temporada també estarà marcada per la retirada dels ajuts del Govern a les estacions privades. Asseguren que els han anat molt bé per posar al dia les instal·lacions i que ara, sense aquests diners, «serà més difícil». Estella avança que tindran prou aigua per afrontar la fabricació de neu durant l’hivern amb les dues basses que tenen.

El Govern va anunciar, fa poc més d’una setmana, que deixaria de subvencionar les pistes d’esquí privades i que destinarà aquests diners a pisos socials al Pirineu. Es tracta d’una partida d’1,2 milions d’euros que es va posar en marxa el 2020 per compensar efectes de la covid sobre aquest sector, i que es destinava, entre d’altres, a finançar accions per millorar les instal·lacions i a produir neu artificial. Els beneficiaris eren les tres estacions d’esquí privades que hi ha a Catalunya: Baqueria-Beret, el Port del Comte i Masella.

Des de l’estació solsonina són conscients que era una mesura extraordinària i, de fet, el seu director, Albert Estella, assegura que el Port del Comte mai havia rebut subvencions i, per tant, sempre se les havien enginyat per tirar endavant. Tot i això, Estella diu que els ajuts els han anat «molt bé» per renovar instal·lacions, sobretot per posar-les a punt en l’àmbit energètic. Creu que, sense aquests diners, serà més difícil poder fer millores. A més, aquesta situació se suma a l’increment dels costos energètics que, segons ell, se’ls ha triplicat.

La gestió de l’aigua també és un dels reptes per a les estacions d’esquí, ja que la producció de neu artificial en gasta molta. El Port del Comte, a més, pertany al municipi de la Coma i la Pedra, que es troba des de fa poques setmanes en el nivell d’excepcionalitat per sequera. Amb tot, Estella diu que per produir neu artificial no fan servir aigua de la xarxa, sinó que s’abasteixen amb les dues basses que tenen.

L’aigua d’aquestes basses, detalla el director de l’estació, prové, majoritàriament, de les pluges i del desgel. Malgrat que ha plogut poc, Estella diu que aprofiten tota la que cau a través d’uns drenatges i, a més, aclareix que tota es reaprofita i no se’n malgasta cap gota. Sí que admet que hauran de ser curosos amb l’ús que se’n fa i «pensar molt» quan engeguen els canons de neu. En total, el Port del Comte té 260 canons de neu repartits per tota l’estació.

Un nou teleesquí

Una de les principals novetats de la temporada serà la instal·lació d’un nou teleesquí a la zona de debutants. Es tracta d’un teleesquí innovador –no n’hi ha cap a Catalunya d’aquestes característiques– que permet elevar-lo quan no es fa servir, de manera que permet que hi passin per sota les màquines que trepitgen la neu. Estella també ha detallat que es tracta d’una maquinària més manejable i fàcil d’utilitzar per als esquiadors debutants.

Enguany l’estació tindrà 40 quilòmetres esquiables amb «una de les zones de debutants més grans de Catalunya». Els 54 quilòmetres esquiables de la zona d’Estivella s’ha decidit mantenir-los tancats, com ja es va fer l’any passat, ja que, segons ha explicat Estella, les instal·lacions són antigues i calen fer-hi moltes reformes.