El Museu Diocesà de Solsona presenta el nou catàleg d’art

El llibre recopila la col·lecció del romànic i gòtic del segle V al XV

Presentació del nou catàleg del Museu de Solsona | MUSEU DE SOLSONA

Presentació del nou catàleg del Museu de Solsona | MUSEU DE SOLSONA / xavi moraleda. solsonès

Xavi Moraleda

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va presentar divendres l’edició actualitzada del seu catàleg de la col·lecció d’obres del romànic i gòtic del segle V al XV. El llibre és fruit de la col·laboració amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que s’ha encarregat de la coordinació d’autors i articles. Tal com va assegurar la directora tècnica del Museu de Solsona, Lídia Fàbregas, «l’acceptació per part del MNAC ha vingut donada per la importància patrimonial dels fons que conservem, en relació amb la col·lecció nacional».

El museu va fer el seu primer catàleg l’any 1990 i, segons va remarcar la directora tècnica, «en aquell moment ja va ser un fet molt excepcional, perquè no és gaire habitual que un museu tingui catàlegs d’obra impresa». L’actualització i reedició del catàleg, principalment, s’ha fet perquè les existències d’aquest llibre ja s’havien acabat.

El nou catàleg del museu solsoní incorpora tots aquells objectes que han anat entrant al museu des del 1990 fins ara. Segons Fàbregas, és un «buidat exhaustiu de tot el fons» que generaran nous relats i aportaran un major coneixement i difusió de les obres. A més, com va destacar, també contribuirà a «transmetre la passió pel museu per salvaguardar, protegir i difondre tot el patrimoni que habita» a Solsona.

La directora tècnica va afegir que «la importància de tenir un catàleg actualitzat, sigui imprès o digital, és que posa a disposició del públic tot el fons del museu». D’aquesta manera, historiadors de l’art, restauradors i interessats en el tema disposen d’una eina a partir de la qual poden començar a treballar sobre l’estudi futur dels objectes del museu i, cada vegada, es podrà anar recopilant més coneixement sobre ells. Per tant, Fàbregas el va definir com una «potent eina de difusió, sobretot, a escala científica i de divulgació general dels objectes de l’època medieval que guarda la institució».

A la presentació de divendres passat també hi van assistir els membres del MNAC que han participat en el projecte, com també l’equip directiu i de treball del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Els membres participants de la institució van assegurar que, «amb unes col·leccions consolidades i un creixement constant, continuarem treballant per un museu més obert, acollidor i social; un museu de totes les persones que formen part de la seva comunitat».