140 solsonins van participar en la campanya de donació de sang

L’Associació de Donants del Solsonès valora positivament aquestes xifres, però lamenta la poca participació en la recollida d’aliments

Campanya de donació de sang a l’auditori de la Sala Polivalent de Solsona | ADS DEL SOLSONÈS

Campanya de donació de sang a l’auditori de la Sala Polivalent de Solsona | ADS DEL SOLSONÈS / xavi moraleda. Solsonès

Xavi Moraleda

L’Associació de Donants de Sang del Solsonès va organitzar, el passat dimecres dia 27 de desembre, una jornada per donar sang en què van participar un total de 140 persones. La cita va tenir lloc a l’auditori de la sala polivalent de la capital de comarca i va estar impulsada amb la col·laboració de la Creu Roja del Solsonès. L’associació ha valorat que la campanya va tenir «una acollida extraordinària», encara que la recollida d’aliments que també es va organitzar va tenir «una participació molt baixa».

Segons les dades publicades per l’organització, un total 153 persones de la zona es van apropar a la campanya i sis dels seus donants ho van fer per primera vegada a la passada convocatòria. Com membres de l’associació han confirmat a Regió7, «les xifres són molt positives, tot i que en jornades anteriors hagin estat superiors». Durant les festes de Nadal, «les donacions solen baixar fins a un 20%, com també passa durant l’estiu, ja que són èpoques en què els hàbits dels possibles donants canvien molt», el què dificulta poder obtenir resultats semblants als d’altres mesos de l’any.

A la comarca del Solsonès només s’organitzen aquesta mena de jornades a dos municipis: a Solsona i a Sant Llorenç de Morunys. Per tant, com han assegurat membres de Donants de Sang, a les convocatòries que se celebren a la capital de comarca, «hi solen participar persones de la ciutat o, excepcionalment, de municipis veïns». Com també passa en el cas de Sant Llorenç.

La sang recollida ha estat destinada al Banc de Sang i Teixits, l’organisme que s’encarregarà de la seva gestió posterior. En primer lloc, cada donació serà analitzada per comprovar que estigui en bon estat i sigui correcta per ser usada en pacients. Després, separaran cada mostra en tres components: glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Un cop acabat aquest procés, les reserves seran emmagatzemades fins que siguin demanades per part dels hospitals públics o privats.

El principal repte de futur de Donants de Sang del Solsonès és aconseguir i fidelitzar nous donants, especialment, persones joves de la franja dels vint-i-cinc anys. A més, han destacat que cal fer més difusió per animar que més ciutadans donin plasma i moll d’os, ja que són dos components que «també es poden oferir solidàriament, però poca gent s’anima a fer-ho».

La propera sessió per donar sang tindrà lloc a Sant Llorenç de Morunys el pròxim dijous dia 25 de gener. Per participar-hi és necessari reservar cita prèvia.

Pocs aliments recaptats

Per tercer any consecutiu i coincidint amb la jornada de donació de sang, també es va emprendre una campanya de recollida d’aliments per donar suport al Rebost Solidari del Solsonès, del qual es beneficien moltes famílies en situació de vulnerabilitat d’arreu de la comarca. Tot i això, l’associació ha assenyalat que ha tingut una participació força fluixa amb relació als recaptes que es van fer en anys anteriors i en desconeixen les possibles causes.

Els principals productes bàsics i de primera necessitat que es demanaven eren llet, oli d’oliva i de gira-sol, llegum sec, farina i aliments infantils. «És cert que alguns d’ells són cars i entenem que no tothom pugui col·laborar», han esmentat membres de l’organització. Els dos anys anteriors, la campanya va funcionar força millor en comparació, però davant de l’escenari d’enguany, han confirmat que s’estan plantejant si continuaran fent-la de cara al Nadal de l’any que ve.