Eclosió tecnològica

El creador de ChatGPT llança una eina per detectar els textos escrits per la intel·ligència artificial

OpenAI publica un sistema per predir si un escrit ha sigut generat de manera automàtica però una màquina, tot i que adverteix que no és del tot fiable

Sam Altman, fundador d'OpenAI, creadora de ChatGPY

Sam Altman, fundador d'OpenAI, creadora de ChatGPY / Brendan McDermid / Reuters

Carles Planas Bou

La popularització de sistemes d’Intel·ligència Artificial (IA) com ChatGPT, capaç de generar de forma automàtica tota mena de textos, estan obrint un profund debat social sobre l’impacte d’aquesta emergent tecnologia. I si ja no podem distingir entre el que escriu un humà i el que escriu una màquina? Accelerarà això la nostra desconfiança?

Aquest temor creix a mesura que el xatbot –capaç de respondre falsedats presentant-les com a certes– és cada vegada més utilitzat entre estudiants, investigadors acadèmics i fins i tot periodistes per realitzar la seva feina. Això ha portat OpenAI, la companyia desenvolupadora de ChatGPT, a llançar una nova eina gratuïta per predir si un escrit ha sigut generat artificialment. L’empresa que ha popularitzat aquesta IA publica ara una altra IA per detectar-la.

«No Fiable»

Tanmateix, aquest classificador «no és totalment fiable». La mateixa OpenAI assenyala que la seva eina identifica correctament només el 26% dels textos escrits per ChatGPT o altres IA similars, mentre que en un 9% dels casos etiqueta com a text artificial aquell generat per humans.

Així doncs, per què publica OpenAI una eina en fase inicial que falla? La companyia ha assegurat que l’ha compartit amb el públic «per obtenir opinions» i anar millorant el seu mètode. Per a investigació, vaja.

Tanmateix, aquest gest també s’explica perquè els models de llenguatge com ChatGPT van perfeccionant-se a mesura que són posats a prova amb noves preguntes i situacions a resoldre. Així, com ja va aconseguir el llançament del xatbot, obrir l’ús d’aquest classificador «imperfecte» al gran públic perquè experimenti amb ell és el camí més ràpid per millorar el seu producte. Trastejar amb aquest tipus d’IA permet a la companyia estalviar-se la despesa en investigació i desenvolupament dels seus serveis.

Sam Altman, un dels fundadors de OpenAI, ha advertit en les últimes setmanes sobre l’ús acrític de ChatGPT perquè incorre en fallades i és «impossible de fer que sigui perfecte». Tot i així, continuaran experimentant amb la IA. Una experimentació que també respon a la voluntat de la companyia –en la qual <strong>Microsoft </strong>ha invertit 10.000 milions de dòlars– d’avançar-se a la competència i ser la primera a liderar l’emergent mercat de la que pot ser la tecnologia de la dècada. «El terreny de joc s’ha mogut», va assegurar.