La Capadòcia, aquesta regió semiàrida de Turquia central coneguda per les seves «xemeneies de fades», aquest paratge de l’Anatolia que sembla tret d’un conte, té una petita sucursal en un petit racó de Múrcia amagat en la Badia de Mazarrón. Aquí, en aquest tram del litoral comunament associat a un turisme de sol i platja, s’amaga un grapat de paradisos sense conquistar, entre els quals figura la platja de Bolnuevo.

A molts els sorprendrà saber que aquesta regió sovint estereotipada pel desenvolupisme gaudeix al mateix temps d’una costa pura, incontaminada, sense construccions a la vista, tan sols amb la mar Mediterrània davant els ulls. Un lloc on poden trobar-se llargues platges grogues de desoladora bellesa i cales que brinden la intimitat perfecta per a desconnectar del món.

L’origen de les Gredas es troba en el Pliocè: fa 5,3 milions d’anys unplash

Obra i gràcia de l’erosió

Bolnuevo és, més que un racó de postal, un escenari completament insòlit. Perquè aquesta platja assentada al peu de la Serra de les Moreres està agraciada no sols amb un entorn salvatge sinó també amb una peculiar orografia que els més entusiastes identifiquen, com dèiem, amb una sort de Capadòcia a la murciana. És aquí on trobem l’enclavament de les Gredas de Bolnuevo, també conegut com a Ciutat Encantada, on l’erosió constant del vent i l’aigua ha aconseguit tallar capritxoses figures en la roca arenisca.

Un paisatge estriat i groguenc que, per la seva bellesa peculiar i el seu interès científic, ha estat designat Monument d’interès natural. Però, a què es deuen aquestes eixelebrades formes? Cal bussejar en la història fins a arribar a l’època del Pliocè (5,3 milions d’anys), quan va tenir lloc l’esdeveniment que acabaria per perfilar la morfologia del nostre litoral: la formació de l’Estret de Gibraltar, que va permetre que la mar Mediterrània deixés de ser una llacuna salada de reduïdes dimensions. Aquesta obertura a l’oceà Atlàntic va permetre l’entrada d’aigües que van elevar el nivell de la mar i van ocupar espais interiors com a lloc en el qual se situen les Gredas de Bolnuevo.

La platja de Bolnuevo, de tipus semiurbà, compta amb una longitud de 1.600 metres unplash

Estètica marciana

D’aquesta manera, els corrents marins van anar arrossegant i dipositant diversos tipus de materials (margues, llims, pedres mareses i graves), que al seu torn es van anar sedimentant i compactant fins a crear les figures groguenques visibles avui dia. Després, els moviments de les plaques tectòniques, al costat dels canvis climàtics, van ocasionar la retirada d’aquesta mar de l’interior i van fer emergir a la superfície aquestes noves formacions.

Les Gredas, a les quals uns atribueixen un caràcter lunar i altres punts una estètica marciana, és una de les grans sorpreses d’aquest territori, com també ho són les petjades de la seva esplendor fenícia, romà i medieval o la seva capacitat per a oferir un espectacle de la naturalesa que sovint associem a paratges remots: el de contemplar dofins i balenes a no molts metres de la costa.