Plaga

Panerola alemanya: com distingir-la i consells per evitar-la

Un exemplar de panerola

Un exemplar de panerola / Arxiu

Redacció

En època estiuenca, les paneroles s’han convertit en inquilines dels carrers, però també de moltes llars. Amb l’arribada de les altes temperatures, és més comuna la proliferació de paneroles, i els experts recomanen mantenir una bona neteja, sobretot al sistema de desguassos i canonades i seguir un ordre a casa per evitar-les.

Aquests insectes poden transportar bacteris com la salmonella i contaminar el menjar. Per aquesta raó, a part de seguir consells per evitar que proliferin, també s’han de conèixer i saber diferenciar les tres varietats de paneroles més freqüents: l’americana, l’oriental i l’alemanya.

Panerola alemanya: aspecte i hàbitat

La panerola alemanya, també anomenada panerola del cafè o rossa pel seu color marró clar, és la reina de les paneroles que envaeixen les nostres cuines i la més cosmopolita en comparació amb l’americana o l’oriental. El seu tret distintiu són dues línies fosques al primer segment del tòrax. Així mateix, es distingeixen fàcilment per la seva mida (solen mesurar entre 13 i 16 mm), ja que són les més petites, i tenen ales, però no les utilitzen per volar, a diferència de les altres varietats d’aquests insectes.

Les nimfes són molt semblants als adults, però no tenen ales, són més petites i tenen un color més fosc, gairebé negre. Igual que a l’oriental i a l’americana, els agraden les zones humides, però se solen trobar a l’interior de cases i locals. Viuen agrupades i quietes en algun lloc que els doni seguretat, com ara en esquerdes, als electrodomèstics de la cuina o als lavabos.

Consells per evitar-la

Per poder evitar tota mena de paneroles, l’important és conèixer la seva procedència i seguir uns consells per aconseguir eliminar-les i que no es multipliquin. Com que la panerola alemanya és la més comuna a les cases, una bona neteja de la llar serà imprescindible.

  1. Aquests insectes no es desplacen si tenen aliments a prop. Per això, cal implementar mesures d’higiene i sanitàries com per exemple retirar restes de menjar i protegir els nostres aliments i els dels animals.
  2. Baixar les escombraries diàriament també ajudarà que no apareguin, al mateix temps que rentar i mantenir tapats els contenidors de les escombraries i rebutjar envasos de cartró corrugat.
  3. Segellar totes les esquerdes i orificis que trobem a la llar perquè no s’instaurin a les canonades de la cuina o del lavabo.
  4. Retirar els electrodomèstics amb freqüència per mantenir-los nets i controlar-ne els voltants. A l’emetre calor i humitat és més freqüent la proliferació de paneroles en aquestes zones.
  5. Com amb tot, hi ha molts remeis casolans per combatre les paneroles, però una bona neteja serà sempre la millor protecció per evitar que apareguin.
  6. Hi ha diferents insecticides específics per a les paneroles alemanyes que eviten que apareguin i també les eliminen. Tot i així, si ens trobem una plaga de paneroles que no aconseguim controlar, haurem d’acudir a una empresa que porti a terme processos d’eliminació de plagues d’aquests insectes.
  7. Després de patir una plaga de paneroles, s’haurà de seguir amb la prevenció, perquè és molt fàcil i freqüent que reapareguin.