Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat aquest dimarts els discursos dels portaveus d'ERC i Junts, Gabriel Rufián i Míriam Nogueras, per preguntar a Sánchez si l'amnistia serà –com ha dit Rufián "el primer pas per a un nou 1-O". Durant la rèplica a les intervencions de les dues formacions independentistes (que ha escoltat sense necessitat de traducció), Feijóo ha preguntat si "menteix Rufián o Sánchez", perquè "si no, no hi ha investidura". Segons Feijóo, Sánchez ha d'aclarir si hi haurà "amnistia, referèndum i declaració d'independència". El líder del PP ha atribuït el que ha qualificat de "retrocés" econòmic al procés, i ha ironitzat sobre la pressió fiscal: "En termes de l'esquerra no hi ha ningú més patriota d'Espanya que els catalans".

Feijóo ha volgut agrupar la resposta a ERC i Junts perquè segons el seu criteri els grups parlamentaris d'ERC i de Junts "no estan correctament constituïts" perquè "no compleixen ni un sol requisit". En aquest marc ha acusat el PSOE d'haver forçat el reglament per cedir diputats a les dues formacions i obtenir la Mesa del Congrés utilitzant "vots constitucionalistes" per "donar visibilitat, recursos i més finançament als grups".

El líder del PP ha assegurat que Catalunya no viu cap "conflicte polític" amb Espanya, i ha apuntat que en tot cas "una part dels catalans", els independentistes, tenen un conflicte amb "una altra part dels catalans", perquè "els que no voten independentisme no tenen cap conflicte amb Espanya". Ha retret a les dues formacions que s'erigeixin en representants dels catalans quan el PP va obtenir millors resultats a les passades eleccions.

També ha argumentat amb dades pròpies el "retrocés econòmic, social, d'habitatge i de serveis públics" que, segons ha defensat, ha viscut Catalunya des del procés. Per Feijóo "el procés va suposar un punt d'inflexió i Catalunya ha passat a créixer cinc punts menys de la mitjana" estatal.

Un fenomen, ha afirmat, que es reprodueix pel que fa a la inversió estrangera fruit d'una "desconfiança" que fa que se situï un 53% per sota de la de l'any 2016. Ha negat que sigui conseqüència del 'dumping fiscal', i ha afirmat que és fruit de la manca de "credibilitat" i d'una pressió fiscal que "triplica" la de la resta de territoris de l'Estat.

En aquest marc ha recordat a ERC i Junts que les dues formacions han perdut vots a les passades eleccions, i ha instat Junts a ser més fidel als "problemes de la Catalunya real" que ser "útil al PSC i ERC". També ha afirmat que ERC "volia parlar amb el PP abans de les eleccions", tot i que davant la sorpresa dels diputats republicans no ha aclarit qui havia fet aquesta petició.

"Els ciutadans solen premiar els polítics que resolen problemes i castigar els que en creen", ha dit, "i solen premiar els partits que senten que defensen els seus interessos, i castiguen els que pensen que només treballen pels seus interessos polítics i personals".

Feijóo Retreu a Sánchez que no respongui

El líder del PP ha retret al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que no hagi estat present al debat. "Després d'escoltar a Rufián i Nogueras està clar que Sánchez no vol parlar perquè no vol respondre", ha dit, i "els catalans s'adonen que o bé menteix Sánchez o menteixen els independentistes". "O ERC, o Junts o Sánchez han mentit a la cambra, no hi ha altra possibilitat", ha sentenciat.

Abascal avisa l'independentisme que "la república somiada no arribarà mai"

Per la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha avisat als partits independentistes que la seva "república somiada" no és possible perquè "el xec de Sánchez no té fons". "El que viuen ara és un miratge", ha afirmat en la seva intervenció inicial al debat d'investidura protagonitzat pel popular Alberto Núñez Feijóo, a qui ha promès els seus vots. Tanmateix, el dirigent ha indicat que ni tan sols amb l'ajut de Sánchez serà possible "trencar" la unitat de l'estat espanyol.

El líder de Vox, Santiago Abascal, durant el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo Arxiu particular

Abascal també ha aprofitat la seva intervenció per reclamar als populars "fermesa" davant els "bunyols plurinacionals" que, a parer seu, preparen el PSOE i Sumar i per demanar a Feijóo que deixi enrere els seus "complexos" pels pactes amb l'extrema dreta.

Sumar acusa Feijóo de pretendre de nou "incendiar Catalunya"

Paral·lelament, la portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, ha defensat aquest dimarts l'amnistia com una eina per avançar cap a una "solució dialogada" i "passar pàgina" del conflicte a Catalunya, i ha acusat el líder del PP, de recórrer de nou a l'estratègia "d'incendiar Catalunya" i "confrontar territoris". El problema, segons Lois, és que la fórmula "ja no funciona" i els ciutadans han donat l'esquena al PP i Vox a les urnes i han apostat per una coalició progressista. Segons Lois, Feijóo no té suports per a ser investit perquè "ha sigut el primer en l'enfrontament i l'últim al diàleg".

La portaveu parlamentària de Sumar, Marta Lois, durant la seva intervenció durant el debat d'investidura ACN

ERC diu que el "primer beneficiat" per l'amnistia serà l'Estat

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest dimarts que el "primer beneficiat" de l'amnistia que demanen a canvi de la investidura de Pedro Sánchez seran l'Estat i la democràcia espanyola. Tanmateix, ha assegurat que aquest pas ha de servir per "posar les bases" pel que ha definit com un "nou 1-O" que permeti "l'autodeterminació" de Catalunya.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dimarts al debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo ACN

Rufián també ha aprofitat la seva intervenció al debat d'investidura protagonitzat pel popular Alberto Núñez Feijóo per donar la benvinguda a Junts a la defensa de "lluites passades que mai van defensar". A parer seu, això és gràcies a la perseverança d'Esquerra i al fet que el PSOE no té "pla B". "El problema no era negociar, era que no negociaven tots", ha resumit.

Junts avisa el PSOE que encara "no existeixen les condicions" per a un "acord històric"

A banda, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha avisat el PSOE que ara per ara "no existeixen les condicions per arribar" a un "acord històric" que desbloquegi la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez. "Si hi ha interès i voluntat real per encarar aquestes condicions, s'hauran de crear encara que sigui per necessitat i no per convicció", ha dit Nogueras aquest dimarts a la tarda en el debat d'investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo. La portaveu de JxCat ha rebutjat donar suport a Feijóo i ha fet referència a la futura investidura de Sánchez, tot advertint el PSOE que "Junts no forma ni formarà part de cap bloc espanyol".

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, passant per davant del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, durant el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo ACN