Alerta: Els rellotges s'avançaran una hora aquest diumenge a la matinada

Alguns experts sostenen que s'entrarà en el fus horari "equivocat"

El rellotge s'haurà d'avançar una hora: a les dues de la matinada seran les tres.

El rellotge s'haurà d'avançar una hora: a les dues de la matinada seran les tres. / ACN

ACN

Els rellotges s'hauran d'avançar una hora aquest diumenge a les dues de la matinada per entrar en l'horari d'estiu. L'objectiu del canvi és aprofitar al màxim les hores amb llum solar. La mesura es remunta al 1974 arran de l'encariment del petroli i la necessitat de reduir el consum d'energia per beneficiar-se de més estona de sol als matins i no haver de recórrer a la llum artificial. No obstant això, hi ha estudis que asseguren que l'estalvi és de només sis euros a l'any. Precisament, aquesta setmana la Time Use Initiative ha afirmat que s'entrarà en el fus horari "equivocat" i ha reclamat als partits polítics que incloguin la fi del canvi d'hora estacional a Europa als programes electorals per a les eleccions europees del juny.

Aquests experts reclamen que a partir del 2026 es posi fi a l'horari d'estiu. En un manifest, l'entitat sense ànim de lucre que advoca per un debat públic sobre la gestió del temps, alerta que els horaris desalineats que fan que els horaris comencin abans que el cicle natural dia-nit, com passa amb l'horari d'estiu, augmenten la privació de son i causen efectes negatius a la salut, l'economia i seguretat humanes. "La UE té el poder de canviar això", afegeix.

El 12 de setembre del 2018, la Comissió Europea va presentar una proposta per eliminar els canvis d'horari i al cap d'uns mesos la va traslladar al Consell Europeu i al Parlament Europeu, però en els darrers anys no s'ha avançat més en aquest debat al voltant d'aquesta mesura ni s'ha consensuat en quin dels dos horaris caldria romandre de forma permanent, si en el d'estiu o el d'hivern. De moment, tampoc s'ha adoptat cap termini encara per prendre una decisió i, per tant, el sistema actual segueix vigent.