Els estudis de Filadèlfia determinen que l'AOVE és el millor contra l'Alzheimer

Els científics han fet proves en ratolins per veure què passava i els resultats han estat impressionants

Protegir el nostre cervell és possible prenent aquest superaliment

L'AOVE: ideal contra l'Alzheimer

L'AOVE: ideal contra l'Alzheimer / wirestock

R. A. C.

L'Alzheimer és una malaltia que afecta moltíssimes persones arreu del món. Aquesta terrible malaltia et pot afectar de diverses maneres: et pot fer tornar una persona molt agressiva o molt innocent. I com a base d'això, la pèrdua de memòria. Hi ha multitud d'investigacions per poder fer front a aquesta malaltia tan comuna i que afecta cada vegada a persones més joves. Una de les investigacions dutes a terme ha estat feta pels científics de la Facultat de Medicina Lewis Katz de la Universitat de Temple (LKSOM), Filadèlfia. En aquest estudi / investigació han utilitzat l'AOVE (oli d'oliva verge extra), ja que és un aliment que conté antioxidants protectors de cèl·lules i ajuda a combatre l'envelliment i les malalties cardiovasculars, entre molts altres beneficis. En aquest estudi han provat que, l'oli d'oliva verge extra ajuda a preservar la memòria i a protegir el cervell contra l'Alzheimer. 

En un nou estudi en ratolins publicat en línia a la revista 'Aging Cell', els científics de LKSOM mostren que un altre grup de malalties relacionades amb l'envelliment es pot afegir a aquesta llista: les taupaties, que es caracteritzen per l'acumulació gradual d'una forma anormal d'una proteïna anomenada tau al cervell. Aquest procés condueix a una disminució de la funció mental o demència. Les troballes són les primeres a suggerir que l'AOVE ens pot defensar contra un tipus específic de deteriorament mental relacionat amb la taupatia coneguda com a demència frontotemporal.

L'Alzheimer

La malaltia de l'Alzheimer és en si mateixa una forma de demència. Afecta principalment l'hipocamp, el centre d'emmagatzematge de memòria al cervell. La demència frontotemporal afecta les àrees del cervell a prop del front i les orelles. Els símptomes generalment sorgeixen entre les edats de 40 i 65 anys i inclouen canvis en la personalitat i el comportament, dificultats amb el llenguatge i l'escriptura, i un deteriorament eventual de la memòria i la capacitat d'aprendre de l'experiència prèvia.

L'investigador principal, Domenico Praticò, Scott Richards, president de la Fundació North Star per a la Investigació de l'Alzheimer, professor als Departaments de Farmacologia i Microbiologia i director del Centre d'Alzheimer a Temple a LKSOM, descriu el nou treball com el subministrament d'una altra peça en la història sobre EVOO capacitat per evitar el deteriorament cognitiu i protegir les unions on les neurones s'uneixen per intercanviar informació, cosa que es coneix com a sinapsi.

L'oli d'oliva verge extra

"L'AOVE ha estat part de la dieta humana durant molt de temps i té molts beneficis per a la salut, per raons que encara no entenem completament -admet-. La constatació que l'AOVE pot protegir el cervell contra les diferents formes de demència ens dona l'oportunitat d'aprendre més sobre els mecanismes a través dels quals actua per donar suport a la salut del cervell”.

En treballs previs utilitzant un model de ratolí en què els animals estaven destinats a desenvolupar la malaltia d'Alzheimer, l'equip del doctor Praticò va demostrar que l'AOVE subministrat a la dieta protegia els ratolins joves de la memòria i el deteriorament de l'aprenentatge a mesura que envellien. En particular, quan els investigadors van observar el teixit cerebral de ratolins alimentats amb AOVE, no van veure característiques típiques del deteriorament cognitiu, especialment plaques amiloides, proteïnes 'enganxoses' que engloben les vies de comunicació entre les neurones al cervell. Per contra, el cervell dels animals semblava normal.

El nou estudi de l'equip mostra que el mateix és cert en el cas dels ratolins dissenyats per desenvolupar taupatia. En aquests ratolins, la proteïna tau normal es torna defectuosa i s'acumula al cervell, formant dipòsits de tau nocius, també anomenats embolics. Els dipòsits de tau, similars a les plaques amiloides en la malaltia d'Alzheimer, bloquegen la comunicació neuronal i, per tant, deterioren el pensament i la memòria, cosa que provoca demència frontotemporal.

Als ratolins Tau se'ls va imposar una dieta suplementada amb AOVE a una edat primerenca, comparable a aproximadament 30 o 40 anys en humans. Sis mesos després, quan els ratolins eren equivalents a 60 anys en humans, propensos a la taupatia van experimentar una reducció del 60% en els dipòsits de tau nocius, en comparació dels companys de ventrada que no van ser alimentats amb AOVE. Els animals a la dieta d'AOVE també van obtenir millors resultats en les proves de memòria i aprenentatge que els animals privats d'AOVE.

L'Alzheimer

L'Alzheimer / freepik

Quan el doctor Praticò i els seus col·legues van examinar el teixit cerebral de ratolins alimentats amb AOVE, van descobrir que la funció cerebral millorada probablement es va veure facilitada per una funció de sinapsi més saludable, que alhora es va associar amb nivells més grans del normal d'una proteïna coneguda com a complexin-1. Se sap que la complexin-1 té un paper fonamental en el manteniment de sinapsis saludables.

L'equip investigador ara planegen explorar què passa quan l'AOVE s'alimenta a animals grans que han començat a desenvolupar dipòsits de tau i signes de deteriorament cognitiu, cosa que reflecteix més de prop l'escenari clínic en humans. "Estem particularment interessats a saber si l'AOVE pot revertir el mal de la tau i, en última instància, tractar la taupatia en ratolins més grans", conclou el doctor Praticò.