Quatre-centes persones protesten a Igualada per reclamar millors condicions de treball a la sanitat pública de l'Anoia

Els líders de la protesta asseguren després de reunir-se amb el Consell Rector que h ha un compromís de la direcció de fer canvis en un mes

Protesta contra la gestió de l'hospital d'Igualada

Enric Badia

Enric Badia

Enric Badia

Unes 400 persones van assistir ahir a la tarda a la concentració per la millora de les condicions laborals de la sanitat pública de l'Anoia i, molt concretament a l’Hospital Universitari d’Igualada. La concentració va tenir lloc a la porta d’aquest centre sanitari va demostrar fortalesa davant la direcció de l’empresa i el Consell Rector, l’organ que reuneix representants del departament de Salut, de l’Ajuntament i del Consell Comarcal, partíceps de l’empresa pública Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) que gestiona, enter d’altres, l’hospital.

Aquesta demostració de força va ser definitiva per afrontar una improvisada reunió entre els portaveus de la protesta i el Consell Rector. I d’aquesta reunió n’hauria sortir el compromís, segons els convocants de l’acció, d’afrontar canvis durant el mes de febrer i de fer que aquest col·lectiu que ahir es queixava tingui més representació en una comissió de treball que s’ha creat els darrers dies de gener entre l’empresa, el comitè i aquest col·lectiu.

Els concentrats estaven convocats per un grup que fins ara s’havia mogut sobretot a través de xarxes socials, Personal en lluita, i que ahir es va fer públic que té un notable suport, tant al carrer com a nivell intern. A part del personal sanitari que va assistir a la concentració, a l’interior de l’hospital també hi havia molt personal que estava pendent del que passava, que en algun moment es van posar a les finestres, que van aplaudir i van ser aplaudits.

La queixa és molt general sobre les mancances que asseguren que hi ha a l'hospital. Moltes de s són perquè es reconeguin les feines que fan diferents professionals i, sobretot, perquè hi hagi millors condicions als llocs de treball. Hi ha propostes que són concretes, però també n’hi ha una de molt inconcreta però que el grup considera vital:volen trobar sensibilitat de la direcció vers la feina que fan . Una de les portaveus, Sílvia Martínez, va ser l'encarregada de llegir un detallat document sobre les suposades mancances. Hi havia queixes per la millora de les concidions i protestescap a la gerència del CSA i la direcció.

El gerent del CSA, Ferran García, després d’haver escoltat els actors de la protesta i haver-s’hi reunit al Consell Rector, va explicar que la direcció de l’hospital vol escoltar-los i que ahir mateix s’havia decidit ampliar la taula de diàleg que ha començat a funcionar el passat mes de gener.

El gerent del CSAva destacar que el personal de l’Hospital d’Igualada «ve d’uns temps difícils», en relació a l’afectació que va tenir el centre de la pandèmcia de covid. «Venim d’un període mot difícil, hi ha sobrecàrrega assistencial, i a aquesta se li suma el sobreesforç assistencial actual. Aquí tenim un focus especial perquè venim d’una pandèmia en la que van caure més de 300 professionals afectats de covid, i aquesta és una ferida que s’arrossega.

Garcia també va indicar que «la mobilització serveix per reflexionar» i va convidar els treballadors que es queixen de «mirar de tirar endavant el projecte entre tots». Va deixar clar que té una bona interlocució amb el comitè i que els temes que li siguin propis es continuaran tractat entre direcció i comitè. Va admetre que no hi ha hagut prou bona comunicació interna i va demanar a Salut que també ajudi a resoldre dèficits.