ENTREVISTA | Marc Castells Alcalde d'Igualada

Marc Castells, alcalde d'Igualada: «És bonic tenir una festa amb actes perquè tothom s’hi senti representat»

El màxim representant municipal diu que el govern vol una festa «cívica, respectuosa i segura»

Marc Castells lidera el grup de Junts per Igualada, el més votat a les eleccions del 27 de maig | ACN

Marc Castells lidera el grup de Junts per Igualada, el més votat a les eleccions del 27 de maig | ACN / Álex Soler. igualada

Álex Soler

Marc Castells comença una nova legislatura al capdavant del consistori de la ciutat d’Igualada amb la festa major. Set dies d’actes festius, culturals i tradicionals que representen «la simbiosi perfecte entre la ciutat i la comunitat». El batlle atén Regió7 entre actes per aprofundir en les particularitats del programa d’enguany.

Com ha començat la festa major?

Encarem els propers dies amb una activitat molt important. Dilluns passat ja vam poder lliurar el penó, que presidirà els actes més importants, a una entitat històrica com és l’Ateneu, que fa 160 anys. És bonic que reconeguem aquestes entitats que han fet que la ciutat sigui tal com és ara. De moment, hi ha hagut una gran afluència de gent i es preveu que continuï amb molta potència.

Quines expectatives tenen per l’edició d’enguany

Jo recordo que, de petit, tothom marxava d’Igualada quan era la festa major. Ara és tot el contrari. Els comerços i entitats han detectat que cada cop hi ha més gent i esperem una altíssima participació. Les colles i entitats ja fa setmanes que hi treballen i la gent té ganes de gaudir. Hem fet un programa amb 126 actes, poca broma, en el qual pots trobar actes al gust de tothom. És bonic fer una festa on tothom tingui, com a mínim, un acte amb el qual se senti representat.

Què representa la festa major per als igualadins?

És la simbiosi perfecte entre ciutat i comunitat perquè la Festa major l’organitzen entitats culturals, esportives, de tradició... Que 53 entitats s’uneixin per fer un acte comú representa la màxima expressió de viure la comunitat.

Com han rebut els ciutadans el programa?

El que sempre mirem és que hi hagi actes per a tothom, per totes les edats i sensibilitats i, per tant, hi pots veure exposicions, teatre, concerts i actes tradicionals amb un clímax que, per mi, és la diada castellera. Som una plaça amb més de 100 anys d’història. Després hi ha molta activitat esportiva i cultural, hi ha una barreja molt gran i, fins i tot en els concerts, hi ha molta varietat, com es veu en el contrast de música dels Crisix, que són igualadins, i els Mustang.

Quines són les novetats més importants enguany?

La festa és continuista en el sentit que no volem trencar un model d’èxit que fan 53 entitats. El que hem fet és mantenir els set dies de festa i la varietat dels esdeveniments.

Per què s’ha apostat per eliminar les Barraques?

Les Barraques estaven en una fase de lenta decadència i calia un temps de reflexió. Hem cregut que és important parar i plantejar-nos amb les entitats què podem fer. No fer-ho d’una manera improvisada perquè s’haguessin acabat extingint soles. Hem de fer un debat, reflexió i també autocrítica i plantejar quin és el model que volem. L’any que ve ja explicarem el que decidim, però aquesta decadència calia aturar-la.

Crida l’atenció la gran quantitat d’esdeveniments esportius que hi ha a la festa. Per què tenen tant pes?

Fa temps que el partit de futbol de Festa Major del primer equip de l’Igualada ja era tradició, però a la ciutat hi ha molts equips que volen participar, com el Fàtima, que estrena camp i també tindrà un partit, l’equip d’hoquei, que és un dels pilars esportius de la ciutat, o el de rugbi, que fan la seva Festa Major i guanyen visibilitat. Ens agrada aquesta barreja. També es podria destacar el campionat de bitlles catalanes, que ja arriba a la seva vintena edició.

Com serà el dispositiu especial de seguretat?

Portem uns mesos treballant amb la policia i els Mossos d’Esquadra per gestionar la gran allau de públic que esperem que hi hagi durant el cap de setmana. El dispositiu de seguretat que hi haurà ens permet pensar que podrem garantir la seguretat de tothom, tenint també en compte que hi haurà una mobilització massiva de la ciutat. Demanem, tot i això, civisme i respecte. Una flexibilitat sabent que, sí, això és una Festa Major, però que la gent té dret a descansar. La combinació no és fàcil, però confiem en els nostres ciutadans.

Com lluitarà l’Ajuntament contra les violències i discriminacions de caràcter sexual i LGTBIfòbic?

Hem pres, tota la mancomunitat de la Conca d’Òdena, un compromís molt important per unes festes lliures d’aquest tipus d’agressions. Els punts liles estaran a total disposició de qualsevol ciutadà que estigui vivint o veient una agressió. Aquests punts els pot utilitzar qualsevol. A més, si pateixen o veuen una agressió, qualsevol persona pot adreçar-se també a la policia, a la línia telefònica disponible les 24 hores del dia i també als Mossos d’Esquadra. Ho portem fent un temps en totes les activitats que comporten una gran afluència de públic i combatrem aquesta xacra amb tota la força que tenim.

Subscriu-te per seguir llegint