Festa Major d'Igualada

Igualada gaudeix de la festa major

Des de dilluns, la ciutat es troba immersa en una setmana on hi ha programades més de 126 activitats de caràcter divers

Presentació pública del drac

Presentació pública del drac / MITI VENDRELL

Álex Soler

Igualada es troba immersa en plena festa major, que va encetar el passat dilluns amb, precisament, una de les principals novetats d’enguany, el trasllat del pregó al primer dia de festa, que va fer En Peyu. Des del consistori expliquen que el canvi és per situar el pregó en el primer dia de la festa, dilluns, i no en el cap de setmana. El gruix d’activitats es concentren des d’aquest dijous fins al proper dilluns.

En total, quan la festa clogui dilluns que ve la setmana festiva, hauran sigut 126 activitats de caràcter divers perquè, i com proclama l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, perquè «tothom pugui fer-se seva la festa major». La música tindrà un paper essencial en el programa, com també ho farà l’esport i la cultura. Per suposat, no faltaran les activitats més tradicionals per homenatjar la ciutat i els seus símbols, així com Sant Bartomeu, el seu patró. Aquest dijous n’és la diada.

Tan aviat com a les vuit del matí, l’activitat a Igualada començarà avui amb la Diana i no pararà gairebé fins el proper dilluns. Entre mig, esdeveniments com el Festival Igualada Rock City, la Festa Techno Groove, diversos concerts i propostes clàssiques com les cercaviles, els balls de Gegants, la Diada Castellera, les ballades de sardanes i el mateix piromusical.

Una altra de les novetats de l’edició d’enguany és l’absència de l’espai de barraques, que tenia lloc al barri del Rec i esdevenia un dels principals punts d’oci nocturn durant les festivitats. No obstant, durant els últims anys havia acumulat diversos conflictes que han fet que, de moment, es quedin fora del programa.

20 anys de La Coll@nada

No hi haurà barraques, que era un espai que va néixer de la mà de l’associació jove La Coll@nada, però el grup manté les propostes d’oci alternatives. El grup arriba als 20 anys. Si bé és cert que el programa ofereix opcions nocturnes alguns dies, com el mateix festival de rock de demà, des de La Coll@nada lamenten que la seva proposta s’hagi convertit en, pràcticament, l’única opció dels joves per gaudir de la festa. Com la festa major oficial, el programa de l’associació s’allargarà fins dilluns.

Un any d’aniversaris

No només La Coll@nada fa anys rodons durant la festa major del 2023. Un bon grapat de símbols i entitats de la ciutat també celebraran aniversaris importants enguany.

La més destacada és l’Ateneu Igualadí, que arriba fins als 160 anys en plena forma i amb una participació molt activa en les festivitats d’aquesta setmana com a entitat portadora del Penó de la Ciutat durant els actes del seguici de Sant Bartomeu i amb dues exposicions obertes. A més, durant gairebé tots els dies oferirà visites guiades tant a l’edifici de l’Ateneu com a l’exposició el Museu de la Pell, que repassa tota la història de l’entitat.

Paral·lelament, també fan anys moltes de les figures festives de la ciutat, com per exemple els gegants i els nanos compleixen 80 anys i els capgrossos 40. Els gegants, símbols emblemàtics des de 1943, han estat presents en molts actes a Igualada i altres llocs de Catalunya, representant els Reis Catòlics. Els nanos, adquirits per acompanyar els gegants i guardats durant anys, van ser cedits a l'Ajuntament el 2006 per ser part del seguici popular igualadí, amb figures com el Nen, la Nena, la Iaia, entre d’altres. Els Capgrossos d'Igualada, creats el 1983 per Llorenç Miquel, representen elements de la ciutat com Rufus el traginer i Martingales el músic, entre d’altres.

Una festa segura i inclusiva

Des de fa anys, el consistori treballa per aconseguir que la festa major sigui un esdeveniment segur i inclusiu, on tothom hi trobi un espai per gaudir sense preocupacions. Entre les mesures dutes a terme per aconseguir-ho estan els diversos Punts Liles que hi haurà a la ciutat durant els dies festius. Aquest servei permet abordar les situacions de violència sexual i LGTBI-fòbica en espais d’oci festiu. Recentment s'ha destacat que els llocs d'entreteniment festiu són un lloc on les violències sexuals dirigides a dones i persones LGTBI sovint passen desapercebudes. La campanya «No en deixem passar ni una!» busca fer visible aquestes formes subtils i normalitzades de violència, i destaca la importància de la implicació activa de tota la ciutadania per identificar i actuar davant d'aquestes situacions.

Subscriu-te per seguir llegint