Èxit de les Jornades Gastronòmiques de les Plantes Oblidades a Igualada

La iniciativa, organitzada per Eixarcolant, ha comptat amb una setantena d'expositors i més d'un centenar d'activitats

Les demostracions culinàries, una de les activitats de les jornades

Les demostracions culinàries, una de les activitats de les jornades / MITI VENDRELL

MITI VENDRELL

Igualada ha estat l’escenari aquest cap dissabte, de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant.

La jornada, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d'Igualada, el Consell Comarcal i la Generalitat, s’ha celebrat al llarg de tot el dia i ha tingut llocs en diversos punts d’Igualada: l’Ateneu, l’Espai Cívic Centre, la plaça del Gasogen i el pati de les Escolàpies.

La iniciativa s’ha consolidat com la trobada de referència per descobrir plantes silvestres i varietats tradicions aplicades a la gastronomia i a altres usos.

Aquesta cita anual ofereix als visitants l'oportunitat de descobrir de forma vivencial els usos d'un gran nombre d'espècies i varietats que si bé són desconegudes per la majoria, poden tenir un gran nombre d'aplicacions en el dia a dia, per exemple en l'àmbit culinari.

Alhora, la jornada posa de manifest com mitjançant la recuperació d'aquestes espècies és possible avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals i culturals. Des de l’organització, celebren haver pogut celebrar aquesta vuitena edició amb èxit de participació.

La trobada ha comptat amb més d’un centenar d’activitats com tallers per adults, activitats infantils, activitats familiars, tasts, actuacions musicals, etnobotànica en directe, exposicions, píndoles etnobotàniques, sortides etnobotàniques, tallers familiars, xerrades aplicades i xerrades tècniques, a més de la participació d’una setantena d’expositors.

Després de l’èxit de l’any passat, l’esdeveniment ha repetit l’experiència d’un seguit d’itineraris d’activitats amb l’objectiu de guiar els participants per aquest programa tan extens i ajudar a identificar aquelles activitats que els poden resultar més interessants.

En aquest sentit, l’organització destaca que “som conscients que triar en un ventall de 100 activitats és força complicat, per això volem facilitar l’elecció amb aquestes agrupacions de les activitats i parades per diferents interessos dins la temàtica de les plantes oblidades i teníem l’experiència de l’any passat, que van tenir molt bona acollida”.

L’organització també destaca que “és una facilitat pels assistents, però també pels organitzadors, ja que ens ha ajudat a resoldre molts dubtes als assistents”. En definitiva, han afirmat que és una experiència que estaven segurs que repetirien i també ressalta la gran afluència de l’itinerari familiar, el qual ha comptat amb una gran participació.

A més de les activitats organitzades dins la jornada, al llarg de tota la setmana, molts restaurants de la ciutat han ofert a la seva carta diferents propostes gastronòmiques que han elaborat amb aquestes plantes oblidades, sota el nom “Restaurants Silvestres”. Han posat, així, el focus en la importància d’utilitzar productes de proximitat i alhora, en mostrar el valor real que tenen les plantes silvestres comestibles.

Des de l’organització remarquen que la jornada és possible gràcies a la participació de tots els socis i sòcies de l’entitat i de més de 150 voluntaris i voluntàries d’arreu del país.