Eixarcolant vol «finançament estable» per a la seva Jornada Gastronòmica

El col·lectiu presenta la 8ena edició de les Plantes Oblidades que es farà a Igualada el 7 d’octubre

8ena Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

8ena Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades / Jordi Badia Perea

Jordi Badia Perea. Igualada

El president del col·lectiu Eixarcolant, Marc Talavera, va reclamar ahir a les institucions catalanes un «finançament estable» per a la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades que el 7 d’octubre arribarà a la 8ena edició. A l’acte de presentació, que es va fer al pati de l’Ateneu igualadí, hi va assistir també el regidor de Promoció econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Marcè, i els membres d’Eixarcolant Jana Peters i Pere Riba.

El pressupost per a la vuitena Jornada és de 50.000 euros. La meitat d’aquest cost es cobrirà amb les inscripcions dels participants a les activitats de pagament i l’altra meitat amb les aportacions de les institucions col·laboradores, és a dir, l’Ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

Talavera va dir que es volien estalviar «haver de patir cada any per cobrir el pressupost». La Jornada «és una estructura de país» i hauria de tenir un finançament estable «com tenen el Mercat del Ram de Vic, el Lactium o la Mostra de Teatre de Tàrrega», va argumentar. «Aquest és un esdeveniment únic, que atrau persones d’arreu del país», va afegir.

Per al president d’Eixarcolant, el valor d’aquesta Jornada «és intangible», i això malgrat les 120 activitats que hi ha programades per a la Jornada del 7 d’octubre, que ja té l’agenda d’actes penjada al web del col·lectiu i les inscripcions obertes (www.eixarcolant.cat). Però Talavera volia dir que si «som el que mengem, amb les nostres decisions, podem contribuir a canviar el món». Va explicar que «la sobirania alimentària de Catalunya no arriba ni a l’1 per cent. El 40 per cent dels productes que consumim, els produeixen les grans empreses agroalimantàries, mentre que el 60 per cent que ens falta el portem de fora».

200 voluntaris d’arreu

La 8ena Jornada de les Plantes Oblidades compta amb la participació d’uns 200 voluntaris que, «com la majora dels visitants, també venen d’arreu del país», va explicar Pere Riba. Les activitats es mantindran al voltant de la plaça del Gasògen, «tot i que enguany s’allarga fins al carrer del Vidre», va dir Jana Peters.

A banda de les 120 activitats que es faran en jornada de matí i tarda, també comptarà amb una fira en què uns 70 paradistes ja han confirmat la seva participació.

Entre les novetats d’enguany que va enumerar Peters hi haurà tastos monotemàtics d’una mitja dotzena de plantes, vuit sortides etnobotàniques de caire familiar, menús silvestres oferts des de la setmana abans per diferents restaurants d’Igualada i de la comarca i, a través de la xarxa de nodes que Eixarcolant té arreu del país, una mostra de cinema documental de caire etnobotànic.

La Jornada Gastronòmica, origen del col·lectiu Eixarcolant, pretén ser «un punt de trobada», segons Talavera, que ha de servir per redescobrir què són i per què serveixen les plantes oblidades i per què construir un model de producció i consum d’aliments més sostenible «és tant possible com imprescidible».

[object Object]

El cartell de la vuitena edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades ofereix una imatge xocant: una bossa de plàstic per aplegar-hi un manat d’herbes. Els responsables del col·lectiu Eixarcolant van explicar ahir en l’acte de presentació que van voler «trencar amb la imatge bucòlica» que potser tenen, de manera que van desestimar «el cistell de vímet amb una cinta penjada». El disseny del cartell és de Roger Costa i la fotografia de Nerea Vilalta.