Els premis Baldiri Reixac premien dues escoles del Berguedà, dues de l'Anoia i una del Moianès

L’entrega dels premis serà el 8 de juny al Museu Terra de l’Espluga de Francolí i es desvetllarà el projecte guanyador en la categoria d’Escola Transformadora

Els guanyadors dels Premis Baldiri 22-23

Els guanyadors dels Premis Baldiri 22-23 / Arxiu

Redacció

La darrera convocatòria dels premis Baldiri Reixac de la Fundació Carulla ha reconegut el treball de dues escoles del Berguedà, dues més de l'Anoia i una del Moianès per la seva tasca en el desenvolupament de projectes educatius amb l’art i la cultura com a mecanismes transformadors. Els centres educatius berguedans guardonats han estat l’escola Alfred Mata (Puig-reig) i l’Escola Municipal de Música de Berga. Els anoiencs són l'Escola Cèrvola Blanca (Sant Martí de Tous) i l'Escola Pia (Igualada). I del Moianès, ha rebut guardó el ZER El Moianès Llevant.

Dels 141 projectes presentats d’arreu dels territoris de parla catalana -Catalunya (119), Comunitat Valenciana (18), Illes Balears (4)-, els Premis Baldiri Reixac 2023-24 han reconegut 28 centres educatius a les diferents categories (Premi Baldiri Arts i Llengua, Premi Baldiri Experiències, Premi Baldiri a l’Escola Transformadora) amb un total de 44.500 euros.

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla: “Està comprovat que utilitzar l'art i la cultura en el procés d'aprenentatge estimula la imaginació, enriqueix el desenvolupament cognitiu dels infants i els permet posar en pràctica noves habilitats i capacitats per desenvolupar-se millor en àmbits socials”.

L’edició d’enguany dels Baldiri ha volgut fer valdre l’esforç i el treball que fa l’escola catalana davant la situació del català. Segons dades de l’Enquesta a la Joventut de Catalunya (desembre 2023), el català ha perdut força entre els joves a favor del castellà. Si el 2007 el català era la llengua principal d’un 43% dels joves, ara ho és només del 25%.

D’entre totes les escoles presentades aquella que tingui un projecte singular i en procés de transformació, rebrà el Premi Baldiri a l’Escola Transformadora, dotat amb 4.500 € i és l’únic guardó que es donarà a conèixer per sorpresa el 8 de juny durant l’entrega dels premis.

A la categoria de Premi Baldiri Arts i Llengua, dotat en 3.500 € cadascun, un dels 8 projectes guanyadors ha estat CM en Acció! de l’escola Alfred Mata (Puig-reig), projecte que ofereix a l’alumnat una experiència de creació de programes de TV i de ràdio analitzant i treballant els formats audiovisuals i les tipologies textuals.

Pel que fa a la categoria del Premi Baldiri Experiències es reconeixen iniciatives innovadores que responguin de manera creativa i a través de l’art i la cultura als diferents reptes dels centres educatius. En total, han estat 20 els centres premiats amb 600 €. Entre els guardonats del Berguedà, el Projecte Mutatio de l’Escola Municipal de Música de Berga, dintre de la categoria de centres de formació d’adults i escoles d’educació especial.

L’entrega dels premis es farà el pròxim 8 de juny al Museu Terra de L’Espluga de Francolí i comptarà amb la presència de tots els centres premiats. En tota la seva trajectòria (46 edicions) l’impacte dels Premis Baldiri Reixac ha arribat a més de 22.000 alumnes de tots els Països Catalans i gairebé 600 escoles.