Igualada ensenya el barri adober del Rec tal com el descrivia el desaparegut Antoni Dalmau

Aquest diumenge i el proper s'ha programat un passeig pel barri de les adoberies seguint comentaris literaris de l'escriptor i historiador

Contraforts en una de les adoberies del barri del Rec

Contraforts en una de les adoberies del barri del Rec / Aj Igualada

Enric Badia

Enric Badia

El Museu de la Pell d’Igualada organitza pels diumenges 15 i 22 d'octubre una ruta guiada pel barri industrial del Rec a través de la visió que en tenia l'escriptor i historiador dasaparegut Antoni Dalmau. Les dues visites, gratuïtes, han tingut tant èxit de convocatòria que les primeres sessions han quedat plenes i ja no hi ha lloc. De totes maneres, el museu està estudiant la possibilitat de reprogramar aquesta activitat.

És una ruta entre adoberies per conèixer la seva història, des dels seus orígens al segle XVIII fins ara, i veure'n la transformació de la mà dels canvis tecnològics, econòmics i socials. La visita permetrà comprovar com, a la vegada, manté la seva essència: l’ofici mil·lenari d’adobar pells. "A través de petites píndoles literàries, imatges antigues i vivències de testimonis orals, descobrirem la història, anècdotes i curiositats del barri", segons expliquen els organitzadors.

La visita és un homenatge a l’historiador, polític i escriptor igualadí Antoni Dalmau i Ribalta. Gran coneixedor de la seva ciutat, a la seva novel·la Capsa de records (Columna, 1995), Dalmau hi explica la trajectòria industrial i social de la ciutat d’Anglada (un renom literari per parlar d'Igualada que va inventar Dalmau), des del 1903 fins al 1977. En aquesta novel·la narra la biografia del blanquer Genís Sabater i Biosca, alhora que fa un retrat precís del món de l’adoberia i del barri del Rec.

La ruta ens endinsarà en espais emblemàtics com la catedral dels blanquers, Cal Granotes, l’Electra Igualadina i dos edificis singulars que normalment no estan oberts al públic, i que han deixat empremta en aquest icònic barri, Patrimoni Industrial de Catalunya i considerat el conjunt arquitectònic adober en actiu més important d’Europa.

Aquesta primera visita coincideix amb el cap de setmana que el país dedica al patrimoni. El Museu va visites gratuïtes durant el cap de setmana (han començat aquest divendres). En la passejada pel museu es dona a conèixer tots els espais permanents: l’antiga adoberia de Cal Granotes i les diferents sales de l’edifici de Cal Boyer: L’Home i l’aigua, L’ofici d’adober i Un univers de Pell. El lema de l’edició d’enguany, proposat pel Consell d’Europa, és 'Patrimoni viu', fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.

Les Jornades Europees de Patrimoni

Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Al llarg de tots aquests anys les Jornades Europees de Patrimoni ens han permès conèixer la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural gràcies a la col·laboració de centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori que any rere any han obert les portes de casa seva per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania.

Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per redescobrir el patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

El Museu de la pell d'Igualada

El Museu de la Pell conserva i salvaguarda l’ofici d’adobar pells que s’ha transmès de generació en generació des dels moments fundacionals de la ciutat, cap a l’any 1000 i explica com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest patrimoni es pot salvaguardar per a les generacions futures.