La recollida de la brossa a Igualada, 24 mesos amb un contracte prorrogat i per sota de l'objectiu

Amb el model actual, la ciutat d'Igualada ocupa el lloc 660 en el reciclatge de la brossa a Catalunya

Ple de l'Ajuntament d'Igualada

Ple de l'Ajuntament d'Igualada / Aj Igualada

Enric Badia

Enric Badia

Passen els anys i la necessària millora en les xifres de recollida de la brossa a la ciutat d'Igualada no arriben o no ho fan de manera suficient per arribar als objectius que fixa la Unió Europea. Hi ha consens un consens polític que a la ciutat li cal un gir per afrontar els nous reptes mediambientals, però l'espera a les solucions definitives s'allarga. En el darrer ple, es va aprovar una pròrroga de 12 mesos del contracte de la recollida de deixalles, que fa l'empresa FCC, i que és una de les partides més importants de l'Ajuntament. El contracte superar els 7 milions d'euros. I aquesta és una pròrroga sobre una altra pròrroga ja aprovada ara fa un any, el que vol dir que com que les condicions del contracte no varien tampoc arribaran les mesures.

L'allargament del contracte, segons va explicar el regidor de l'àrea, Jordi Marcè, en el darrer ple municipal és provocat perquè la definició del pla de futur, del projecte que de recollida d'escombraries, l'estudi necessari del model, no està completat. Fa un any, l'aleshores regidor de l'àrea Miquel Vives va argumentar que amb la pandèmia s'havia endarrerit l'estudi. A finals del 2024, quan s'acabi aquesta pròrroga, s'hauran acumulat 24 mesos de contracte fora dels límits inicials de la concessió. L'Ajuntament, en el darrer any ha impulsat mesures a través de campanyes informatives i de repartir galledes perquè els veïns separin la brossa orgànica. Però amb aquestes polítiques no s'aconsegueix arribar a l'objectiu de la Unió Europea, que és que el 2025, el 55% del residu de la ciutat estigui reciclat.

Ara, Igualada està 14 punts per sota (40,49%). Ocupa el lloc 660 entre els municipis de Catalunya, i sent la ciutat més important de la comarca no contribueix a tombar l'objectiu en l'àmbit de l'Anoia (46,49%). A la comarca, diferents municipis han aplicat models com ara el porta a porta que han millorat de manera molt significativa el reciclatge, però el pes de la ciutat, amb més del 30% de població del conjunt de la comarca, frena l'objectiu conjunt. A curt termini, per al 2025, la UE fixa aquest objectiu del 55% de reciclatge, que requereix d'un cop de timó important dels municipis que no hi arriben. I les administracions locals no poden deixar de prémer l'accelerador perquè per al 2030, l'objectiu és del 60%.

Igualada està molt malament? Les ciutats grans tenen més dificultats que els pobles més petits en trobar solucions. Els grups de l'oposició a l'Ajuntament d'Igualada es queixen de la situació i avisen que una pròrroga del contracte congela el procés de canvi. A la comarca de l'Anoia el reciclatge se situa al 46,49%, una mica per sobre del català, que és del 45,33%. A Igualada, la xifra és del 40,997%. I ciutats de la vora hi ha realitats diverses. A Martorell, per exemple, la taxa de reciclatge se situa al 51,31%, a Vic, al 60,32% i a Manresa, al 44,50%. Però la radiografia completa també mostra que hi ha poblacions properes a Igualada on encara hi ha més feina per fer: A Vilafranca la taxa és del 36,63%, a Vilanova i la Geltrú, del 35,72%, i a la veïna Vilanova del Camí, del 35,72%.

ERC va deixar sentir el seu malestar davant la pròrroga del contracte de la recollida de la brossa que va portar el govern a aprovació, i que va prosperar amb el suport del grup d'Igualada Som-hi, el primer partir de l'oposició. David Prat considera que s'havien d'haver acabat ja els estudis per tenir el nou model de la recollida de la brossa, que el govern de Junts planteja com a principal obstacle per no poder convocar el concurs. Els republicans, però, posen sobre la taula que mantenir la situació actual a l'Ajuntament de l'alcalde Marc Castells, que fa 12 anys que és al davant de la institució, li ha costat 7 milions d'euros en els darrers 10 anys. Segons Prat, la ciutat paga "una multa" de l'Agència Catalans de Residus per abocar en excés de 700.000 euros cada any.

I el grup republicà posa sobre la taula un problema més en la gestió actual. FCC, concessionària a Igualada, trasllada les deixalles a 120 quilòmetres de la ciutat, a l'abocador de Tivissa, que també gestiona. "És un negoci per a l'empresa que Igualada generi més brossa", denuncia Prat., que afirma que a la ciutat li sortiria molt més a compte abocar a can Mata, als Hostalets de Pierola, que està a una vintena de quilòmetres d'Igualada.