Vilanova del Camí incrementa en més del 40% la taxa de les escombraries

El govern municipal ha emès un comunicat per justificar l'increment, que atribueix a la nova normativa europea

Ple de constitució de l'Ajuntament de Vilanova del Camí

Ple de constitució de l'Ajuntament de Vilanova del Camí / Aj Vilanova del Camí

Enric Badia

Enric Badia

Vilanova del Camí ha aprovat un increment de la taxa de les escombraries per al 2023 del 47%. Els forts increments en la recollida de la brossa s'han produït en molts ajuntaments i amb augments especialment elevats en aquells en què la recaptació del tribut no es corresponia amb el 100% del cost. La Comunitat Europea exigeix que la repercussió d'aquesta taxa sigui del 100% sobre el contribuent a partir del 2025.

El govern municipal de Vilanova del Camí (PSC i Impulsem Vilanova), davant el malestar generat, ha fet públic un comunicat en què assegura que "les decisions no han estat preses a la lleugera i s'han basat en una anàlisi profunda de les necessitats financeres de la nostra vila, així com en el compliment de les directrius europees que regulen aquestes matèries". El govern entén "que les modificacions poden tenir un impacte directe en l'economia personal i en la vida quotidiana de molts ciutadans, però us assegurem que han estat preses amb la responsabilitat de garantir el benestar de tots els vilanovins i fer sostenible els serveis que des de l’ajuntament s’ofereixen a la nostra comunitat", indica el comunicat.

La taxa d’escombraries s’ha incrementat un 47%, que en el rebut anual es tradueix en 56 euros. Cada domicili, durant el 2023 ha pagat 119 euros i a partir del 2024 en pagarà 175. La nova directiva europea, traslladat en la nova llei de residus de Catalunya per l’Agència Catalana de Residus, estableix que els ajuntaments han de cobrar als ciutadans el cost real del servei de recollida d’escombraries, que a Vilanova, en aquest últim any, ha estat d’1.170.000 euros.

per aconseguir que l'increment no sigui tan fort en alguns casos, l’Ajuntament ha augmentat la bonificació de la taxa d’escombraries dels comerços que s'acullen al sistema porta a porta de paper i cartró fins al 30%, i aquesta taxa es podrà pagar fraccionada en dos rebuts. El govern local també recorda que si els veïns utilitzen la deixalleria per aportar els residus voluminosos tenen una rebaixa del 10% en el rebut. Aquesta és una mesura que ja existia. Vilanova haurà de ser un esforç molt gran per superar encara un altre escull, apropar les xifres de reciclatge als 55%, que també és una exigència europea, i actualment és dels més baixos de la comarca i està a 20 punts d'aquest objectiu.

La pujada de la taxa d'escombraries és la que surt d'increments que es podrien considerar més habituals en taxes i impostos. La proposta de Vilanova és que l’IBI, l’Impost de Béns Immobles, tingui un increment del 3,4%, que s'ajustaria a l'increment de l'IPC.

Els tallers de formació han passat de 12 euros a 15 euros amb un total de 8h de tallers al mes, i en contrapartida, l'Ajuntament ha incrementat el número de cursos i tallers que s’ofereix des del servei de dinamització del Casal, i que no tenen cap cost per a la ciutadania de més de 60 anys (fins ara eren els de més de 65). I en el pàrquing municipal, amb una tarifa congelada de fa anys, es passa de 43 euros a 49,50 euros per mes.S’ha eliminat la mitja hora gratuïta, que segons el govern es va proposar a l’inici per promoure l’ús del pàrquing, i la situació actual és ben diferent, perquè es considera que el que cal és que hi hagi rotació. Seguint una instrucció del Síndic de Greuges, l’Ajuntament ha hagut d’eliminar la bonificació de la piscina a les persones empadronades al municipi. Ara el que es fa és reduir el preu de l'abonament en 5 euros, de 60 a 55.

I s'han introduït algunes bonificacions en permisos d'obres, del 100 % en el cas d'obres en pisos de persones grans per adaptar-los per qüestions de dependència (canvi de branyeres per plats de dutxa).

El govern vilanoví explica als seus ciutadans que les despeses municipals s’han incrementat més d’un milió d’euros en l’últim any, dels quals 400.000 euros corresponen a subministraments, i la resta correspon als serveis municipals que es presten des de l’ajuntament.