Mor Joan Vich, el primer alcalde de la democràcia de Vilanova del Camí i responsable de la transformació del municipi

Ha perdut la vida en un accident domèstic i la desaparició inesperada de qui va ser batlle durant 35 anys deixa commocionada la població. El funeral tot indica que es podrà celebrar dissabte

Joan Vich, excalde de Vilanova del Camí

Joan Vich, excalde de Vilanova del Camí / Aj Vilanova

Enric Badia

Enric Badia

Ha mort l'exalcalde de Vilanova del Camí, Joan Vich i Adzet, que va ser el primer alcalde de la democràcia de Vilanova del Camí i pare de la transformació de la població. Joan Vich o Adzet va patir un accident domèstic ahir al matí i va morir mentre estava en observació en un hospital barceloní. Tenia 75 anys. Aquesta nit, fonts properes a l'exalcalde indicaven que la previsió és poder fer un acte de comiat a Vich, dissabte.

Va estar al davant de la institució municipal durant 35 anys i va ser un referent polític a Vilanova i la comarca de l'Anoia durant aquest període. La majoria dels anys ho va fer com a representant del PSC, però les crisis de direcció del partit en l'àmbit nacional de fa una mica més d'una dècada van coincidir amb crisis internes a Vilanova i a la comarca de l'Anoia, que van tallar la ja llarga vida política de Vich. Van imposar-se noves línies de pensament polític i després d'una dura pugna entre socialistes va decidir deixar els càrrecs. Va dimitir com alcalde l'abril del 2014 i va deixar de militar al Partit Socialista el gener següent. Després va ser, encara, un puntal en la creació d'un nou partit a Vilanova, amb bona part de la família socialista que es va sentir exclosa, i va fer costat a Vanesa González, que en va ser la candidata de Vilanova 365 i qui el va succeir com a alcaldessa.

Van arribar a ser enemics polítics, però l'alcaldessa socialista, Noemí Trucharte, i el seu equip de govern han emès un comunicat de condolença. "Avui ens unim en dol per recordar Joan Vich, un líder excepcional que va dedicar la seva vida a millorar la nostra comunitat i a servir els seus conciutadans amb integritat i passió. Durant el seu mandat, Vich va jugar un paper fonamental en el desenvolupament i el progrés de la nostra ciutat, deixant un llegat durador que serà recordat per generacions".

"La seva visió i lideratge van ser instrumentals en la implementació de nombrosos projectes que han transformat positivament la vida dels qui residim en aquesta comunitat. Joan Vich va demostrar un compromís ferm amb el benestar de tots els ciutadans, treballant incansablement per construir un entorn més just, inclusiu i pròsper", afegeix el comunicat, que acaba donant el condol a familiars i amics, i fent un reconeixement per "l'impacte profund que la seva pèrdua té a la nostra comunitat i ens unim en solidaritat per honorar la seva memòria". L'Ajuntament ha decretat "tres dies de dol oficial per recordar la seva memòria".

També el PSC de la comarca de l'Anoia ha fet un comunicat en el que destaca que diu que "Joan Vich ha estat un líder excepcional que ha dedicat la seva vida a millorar la vida de les persones. Un home referent, transformador i visionari per Vilanova del Camí, la Conca d’Òdena i l’Anoia que ha estat sempre ad isposició dels seus conciutadans des de la seva arribada a la política en l’etapa de la recuperació de la democràcia". I recorden el seu pas per l'alcaldia, la presidència del Consell comarcal de l'Anoia i la Diputació de Barcelona.

Vanesa González, que va succeir Joan Vich a l'alcaldia de Vilanova i va ser el seu relleu polític, ha recordat la gran visió i capacitat de Vich. Poc després de conèixer la seva mort, González ha explicat a Regió7 que tot i que estava jubilat i desvinculat de la política municipal, encara mantenia cert contacte amb la formació que lidera González i, sobretot, interès per als temes de la política municipal. Una emocionada Vanesa González, amb la veu trencada, ha assegurat que "amb ell mort una generació de la política municipal" i "una persona molt estimada a la població".

González l'ha recordat, sobretot, com el seu pare polític, com la persona que la va guiar a l'hora de fer els primers passos. "Per a mi sempre ha estat un referent", ha afirmat. La ferida del trencament del partit socialista a Vilanova encara no està tancada. "No es van portar bé amb ell, amb tot el que havia fet pel partit", explica González, que assegura que la lluita interna va estar protagonitzada per Teo Romero, aleshores alcalde de Santa Margarida de Montbui i cap del socialisme a l'Anoia, i els que l'acompanyaven, entre d'altres Jordi Riba i Francisco Guisado.

A part del vessant polític, Vanesa González ha definit Vich com una persona molt familiar, de jubilat molt pendent dels seus nets, i com una persona d'una gran cultura amb un alt interès per la poesia i per l'escriptura. A més continuava cultivant el seu cercle d'amistats, i aquest dijous tenia un esmorzar amb amics.