Desarticulen un grup especialista en robatoris amb entrades en domicilis del Bages i l'Anoia

Agents de la comissaria d'Igualada recuperen uns dos-cents objectes robats d'una banda activa en diferents localitats catalanes

Detenen quatre persones per robatoris amb força en domicilis del Bages i l'Anoia

MOSSOS

Laura Serrat

Laura Serrat

Joies d'alta gamma, diners en efectiu, colònies o aparells tecnològics són alguns dels objectes de valor que han recuperat agents dels Mossos de la Unitat d'Investigació de la comissaria d'Igualada després de detenir tres homes, de 59, 41 i 37 anys i una dona de 31 com a presumptes autors d'una vintena de robatoris amb força a domicilis de Manresa, Igualada, Santa Margarida de Montbui i altres localitats del Gironès i el Vallès Oriental.

El cap d'investigació de la comissaria d'Igualada, Jordi Casanovas, explica que la investigació va començar a finals de l'any passat després de detectar diferents robatoris amb força en localitats de l'Anoia amb una metodologia similar. "Els autors forçaven la porta d'entrada utilitzant la tècnica bumping, que consisteix a l'obertura dels cilindres del pany de forma neta, sense causar danys, amb claus manipulades i, una vegada a dins, sostreien els objectes personals de valor de les víctimes", explica.

En els últims mesos els investigadors van tenir coneixement de diversos fets delictius amb una metodologia semblant i especialitzada arreu del territori català. Es cometien en horari de matí i en blocs de pisos amb múltiples veïns. Les zones escollides pels presumptes autors eren de fàcil accés des de vies ràpides i d'aquesta manera, facilitar-se la fugida. Els robatoris els cometien en el moment en què els inquilins del domicili es trobaven en horari laboral i escolar.

Cada membre tenia un paper clau

Casanovas destaca que cada persona que formava aquest grup tenia una tasca concreta per poder cometre el fet delictiu. "N'hi havia una encarregada d'esbrinar si a dins del domicili hi havia algú trucant de forma insistent fins a assegurar-se que no hi havia ningú". Un cop tenien la via lliure, entraven en acció la resta del grup, els especialistes en l'obertura dels panys de les portes. "Accedien a l'interior i regiraven les estances del domicili fins a trobar objectes d'interès", destaca Casanovas.

Després de diferents tasques d'investigació, els agents han aconseguit vincular el grup criminal amb una vintena de robatoris comesos entre l'octubre i el març, a diferents llocs del territori català, amb un robatori a Manresa, dos a Igualada, dos a Santa Margarida de Montbui i un a Esparreguera.

Més de dos-cents objectes recuperats

El 21 de març, es van realitzar quatre entrades i perquisicions als domicilis dels quatre presumptes autors i es van intervenir objectes sostrets. En total, Casanovas destaca que s'han aconseguit recopilar uns dos-cents objectes de valor que ara s'estan retornant als seus propietaris. "En molts casos, els objectes robats tenen un valor sentimental, sobretot en el cas de les joies, de forma que és una satisfacció poder-les retornar a les víctimes", comenta.

El sotsinspector també detalla que es van localitzar eines especialitzades per forçar els panys de les portes dels domicilis com diverses claus mestres, alicates, marcadors, entre altres. Algunes d'aquestes eines es van trobar amagades dins de la caixa de plàstic on s'ubica la bateria del vehicle i algunes de petites camuflades al sota fons de targetes de crèdit. Amb tot, Casanovas recomana actualitzar els tipus de panys per millorar-ne la seguretat i utilitzar sistemes de protecció dins de la llar com les caixes fortes.

Els detinguts, la majoria amb antecedents per fets similars, van passar a disposició judicial davant del Jutjat en funcions de guàrdia d'Igualada el passat dissabte.