Tot suspès per prevenir la propagació del coronavirus. A la suspensió, dimecres, de 16 espectacles a Manresa (tres concerts a la sala Stroika, tretze muntatges escènics al Kursaal i al Conservatori, i tota la programació de Cineclub Manresa, amb la mostra de cinema Perifèrics, que s'estrenava aquest cap de setmana, i les projeccions de Cineclub i Petit Cineclub), ahir al matí s'hi va afegir l'únic que fins ahir se salvava: els dos concerts de divendres i dissabte de la sala Els Carlins, organitzats pel Circuit MAM i Vermell Jazz. Però la suspensió, en el cas del Vermell Jazz, un festival que s'allargava tot el març, s'ha estès a tot el certamen. La intenció dels organitzadors és ajornar-lo "fins a nou avís". Ara mateix, els promotors estan treballant, també, per comunicar el retorn dels diners de les entrades al públic que ja les havia comprat. Tampoc es mantenen els quatre concerts d'aquest cap de setmana al Voilà! i ahir es va suspendre la inauguració del bar d'Els Carlins, així com la programació del març i l'abril en aquest equipament.

La decisió de la Generalitat, ahir al matí, de suspendre espectacles i actes culturals de més d'un miler de persones, tant en espais oberts com tancats, però permetre la celebració de les activitats en recintes que no superin el miler d'assistents però únicament amb el terç de la capacitat màxima permesa, va provocar dubtes, cancel·lacions i incerteses entre els programadors culturals de Manresa. Ahir, El Grup Ítaca, responsable de SevenSeven i Coco Village, va decidir d'aturar l'activitat "en els nostres negocis de nit durant 15 dies i a l'espera de l'evolució de la situació", explicava Dídac Martínez. Una decisió presa "per responsabilitat social i vertllant tant per la salut de la nostra clientela com del nostre equip humà". Avui, El Sielu i la Stroika també han decidit tancar portes pel mateix motiu: garantir la segurretat de clients i treballadors. La patronal Fecasarm ha augurat pèrdues milionàries en aquest sector. De moment, aquest és el desert cultural provocat pel coronavirus:

  • Circuit MAM i Vermell Jazz. Se suspenen els concerts de divendres i dissabte. Aquest cap de setmana, la programació havia de dur a Manresa dos plats forts: M.A.P. (Marco Mezquida, Ernesto Aurignac i Ramon Prats), divendres; i Carles Cases i Sveta Tovstukha, dissabte. El Jazz Vermell ajorna tot el festival (deu concerts) previstos aquest mes.
  • Sala Stroika. Se suspèn el concert de Morad d'aquest divendres; s'ajorna l'HFMN Crew Fest del dia 20 i se suspèn el d'El Reno Renardo, del 21. Es mantenen les activitats formatives i pel que fa a les sessions de discoteca, els seus responsables han decidit tancar la sala.
  • Teatre Kursaal i teatre Conservatori: tot suspès fins al 26 de març. Les mesures afecten un total de 10 espectacles de la programació que elabora El Galliner, i 1 de la programació d'Imagina't. La intenció, expliquen Manresana d'Equipaments Escènics i El Galliner, és reprogramar els espectacles en una altra data, sempre que sigui possible. Queden, així, de moment suspesos: Brel, le espectacle-Francophonie (divendres); Anaïs Vila (divendres); Pirates, bruixots i altres bitxos (dissabte); Rey Lear (dissabte); Peter Shub (diumenge); Núria Picas: andante con moto (diumenge); Suite Toc Núm. 6 (divendres, 20); Broadway a capella (diumenge, 22); El silenci dels telers (diumenge, 22); La Principal de la Bisbal (dimecres, 25); Esmeralda Grao (dijous, 26). S'ajorna fins a nova data l'espectacle Justo Molinero y los Descastaos, organitzat per RadioTeletaxi el dissabte 21 de març; i se suspèn Luces de Bohemia, del programa Anem al Teatre, previst per aquest divendres al Teatre Conservatori. També, des d'aquesta tarda ja s'han suspès les classes de l'Aula d'Arts Escèniques del Kursaal i a partir de demà, divendres, s'atura l'activitat lectiva a l'EAEM (Escola d'Arts Escèniques de Manresa), ubicada a l'edifici del teatre Kursaal.
  • Voilà! Finalment, la sala manresana ha decidit suspendre tota l'activitat de les properes dues setmanes. Entre demà i diumenge, el cafè-teatre del barri de Valldaura, amb una setantena de localitats, tenia previst les actuacions de Camden (divendres), Quim Vila i Nacho Romero (dissabte) i Joan Masdeu (diumenge).
  • El Sielu. Aquest matí ja s'ha pres la decisió de tancar portes.
  • SevenSeven, Coco Village i ItacaNite: aturen l'activitat durant 15 dies "i a l'espera de l'evolució de la situació com a acte de responsabilitat social i vetllant per la salut tant de la nostra clientela com del nostre equip humà". El Grup Ítaca, gestors d'aquests locals, mantindran oberts els locals Ítaca, ubicats en diferents ciutats "complint amb la seva tasta de servei públic i complint les recomanacions establertes per la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Sanidad". Així mateix, i com han fet públic en un comunicat, la festa Jarana Universitària, programada per al 19 de març, queda ajornada. Pel que fa a l'activitat d'oficines, el grup ha decidit facilitar "el treball a distància per tal d'evitar desplaçaments que podrien produir la propagació del virus".
  • Cineclub i Mostra Perifèrics. La primera Mostra de Cinema Arriscat i Estranyament Vist, que organitzava Cineclub Manresa aquest cap de setmana a l'auditori de la Plana de l'Om, queda ajornada. També se suspenen les sessions de CineClub i Petit Cineclub durant els propers quinze dies.
  • Gironella. La Passió d'Olesa i d'Esparreguera. El Local del Blat de Gironella no estrenarà diumenge l'obra de teatre El silenci dels telers, tot i que ahir encara ho contemplava amb un terç de l'aforament. La Passió d'Olesa de Montserrat suspèn les representacions previstes els dies 15 i 21 de març i ajorna assajos i l'inici de la temporada. La Passió d'Esparreguera suspèn, també, tota l'activitat prevista dels propers 15 dies.

Els cinemes obren amb un terç de la capacitat a cada sala

El Multicinemes Bages Centre de Manresa, el cinema París de Solsona, l'Avinguda i Ceretà de Puigcerdà, el cinema Guiu de la Seu d'Urgell i Yelmo Abrera continuaran amb la programació prevista -demà és dia d'estrenes- tot i que durant els propers 15 dies només vendran un terç de les entrades de cada sala. En canvi, i a causa de la situació d'emergència a la comarca, l'Ateneu d'Igualada i Mont-Àgora de Santa Margarida de Montbui, suspenen tota l'activitat, com a mínim durant 15 dies. Tampoc no hi haurà projeccions al cine Patronat de Berga que, aquest cap de setmana, havia de programar "Parásitos". Al multisales manresà les entrades es podran continuar adquirint per Internet però, com explica el gerent, Jordi González, «sense numerar». Les sales amb més capacitat del Bages Centre, la 1 i la 12, vendran fins a un centenar de localitats; les més petites, una quarantena. Al cine París de Solsona, la capacitat serà de 163 localitats. Els espectadors seuran en files i butaques alternes.