El Departament de Salut ha admès aquest dimecres al vespre una afectació "important" de la primera jornada de la vaga al sector sanitari. En una atenció als mitjans, el director del Catsalut, Ramon Canal, s'ha mostrat convençut, però, que les reivindicacions dels professionals de la salut tenen "solució" i ha fet una crida a tots els afectats a buscar el "desllorigador" de manera conjunta. Canal ha explicat que l'activitat assistencial programada s'ha reduït a la meitat, i ha posat de manifest que l'equip que està al capdavant del Departament des de fa tres mesos treballa per donar resposta als dos vessants de les reivindicacions, el que fa referència a les qüestions organitzatives i el que posa el focus en les millores laborals.

Canal ha explicat que hi ha hagut una adhesió "important" a la vaga, que a banda de l'activitat assistencial programada també s'ha deixat sentir als centres d'atenció primària o als hospitals.

També ha dit que els serveis mínims han funcionat "amb normalitat" i ha agraït la "responsabilitat" dels facultatius que els han dut a terme.

"Estem treballant per revertir aquesta situació", ha assegurat Canal, que ha afegit que el Departament entén el "descontentament" dels professionals. En aquest sentit ha reiterat que en aquests tres mesos s'han treballat les diferents àrees de reivindicacions, i ha recordat el conveni de la sanitat concertada, Siscat, o la mesa de negociació del conveni col·lectiu de l'ICS.

En tot cas, Canal ha admès que queda feina per fer. "Haurem de treballar en els temes organitzatius, sens dubte, per garantir l'accessibilitat al sistema sanitari", ha explicat. "Haurem de garantir que la ciutadania pugui anar als centres d'atenció primària en un temps que sigui l'indicat, i les llistes d'espera haurem de revertir-les", ha afegit.

Totes aquestes mancances, així com les de professionals, s'han de treballar, ha dit el director del Catsalut, amb "tots els estaments sanitaris". I després d'admetre que la vaga -que ha afirmat que ja estava plantejada quan l'equip actual va arribar al Departament- s'ha produït "perquè no hem arribat a acords", s'ha mostrat convençut que la situació té "solució" i que entre tots els actors es trobarà el "desllorigador".

Finalment ha indicat que és "bo" que el divendres les diferents parts es tornin a trobar per poder seguir parlant de les reivindicacions del sector tant en l'àmbit organitzatiu com en el laboral.