Un brot de grip aviària en una granja de Lleida obliga a sacrificar 87.000 aus

La infecció, registrada en una explotació d'Arbeca, és la primera d'aquest tipus a Catalunya

Un exemplar de gall dindi

Un exemplar de gall dindi / Arxiu

Beatriz Pérez

Catalunya investiga un brot de grip aviària (el virus H5N1) en una granja de galls dindis d'engreixament d'Arbeca (Els Garrigues, Lleida), a l'espera que en les pròximes hores el Ministeri d'Agricultura confirmi el contraanálisis realitzat. Segons el departament de Acció Climàtica, la primera anàlisi ha donat positiu i s'han sacrificat ja 37.000 galls dindis i 50.000 guatlles (87.000 ocells en total) de quatre granges (tres de galls dindis i una de guatlles). Es tracta del primer brot de grip aviària detectat a Catalunya i se sospita que l'origen podria estar en el contacte indirecte amb ocells salvatges. A més, segons el Ministeri d'Agricultura, és el primer focus del virus H5N1 notificat en ocells de corral a Espanya aquest 2023, i el setè des de l'inici de la temporada 22-23 el passat 1 de juliol.

Acció Climàtica ja ha pres mesures i s'han començat a sacrificar tots els ocells d'explotacions que hi ha en un radi de tres quilòmetres. Hi ha 11 explotacions afectades en aquest radi i altres 73 en un radi de 10 quilòmetres, segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa des de Lleida la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes. A més, es limitarà fins a 10 quilòmetres el moviment d'ocells, per la qual cosa els animals podran sortir de la granja, però no podran entrar de nou. La sospita de la malaltia va venir derivada per la detecció de símptomes clínics i un increment anormal de la mortalitat el passat 4 de febrer.

Des de l'octubre passat, no han deixat d'augmentar els casos de grip aviària (el virus H5N1) a tot el món. Durant aquests mesos, s'han sacrificat 100 milions d'ocells de corral en diferents països, "el triple que les que es van sacrificar en la temporada anterior", adverteix Matilde Cañelles, immunòloga i investigadora del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC). Preocupa que el virus s'està transmetent també entre mamífers.

"Avui dia la transmissió en humans és una probabilitat molt baixa", ha garantit Guillaumes. "Podem afirmar que en el consum de carn i ous no hi ha transmissió, però a més podem garantir des del Departament que s'estableixen uns controls perquè cap ocell infectat arribi a la cadena humana, perquè tots els animals infectats es van a la destrucció", ha assegurat.

La causa d'aquest focus de grip aviària es deu a una "fallada de les mesures d'autoseguretat", segons Guillaumes, qui també ha apuntat que el més possible és que en l'explotació afectada hagi entrat palla de fora contaminada per l'excrement d'un ocell salvatge que portava la grip. En tota Europa, la grip aviària és endèmica entre els ocells salvatges i per això hi ha uns protocols molt estrictes entre el sector per a tractar que no entri en les granges de consum. Hi ha molt de control de la traçabilitat que permet que, per qualsevol alerta, amb molt poca estona "estigui tot controlat", ha remarcat la directora general.

Indemnització

Les granges que han hagut de sacrificar animals rebran una indemnització d'entre 40.000 i 60.000 euros les de galls dindis i de 20.000 euros en el cas de la guatlles. En la granja on s'ha detectat el brot, la indemnització és a càrrec del Govern, l'Estat i la Unió Europea, mentre que en les granges de voltant, la indemnització s'assumeix al 50% entre la Generalitat i el Ministeri.

En tots els casos, després del sacrifici dels animals s'està procedint a la desinfecció de les instal·lacions per a "desactivar" el virus. Totes aquestes mesures s'aixecaran quan hagin passat 30 dies des de la neteja i desinfecció de la granja afectada, sempre que la situació sanitària no variï.

D'igual forma, s'ha prohibit la caça d'ocells en un radi de deu quilòmetres i es mantenen els nivells de vigilància en ocells salvatges amb el cos d'Agents Rurals.

"Malaltia ramadera"

Els sindicats agraris estan preocupats perquè en aquesta zona dels Garrigues hi ha diverses explotacions avícoles. Acció Climàtica assegura que es tracta d'una "malaltia ramadera", i insisteix que no existeix risc per a la salut de les persones.

L'últim brot de grip aviària que va afectar a Catalunya va ser en una granja d'ànecs de les comarques de Girona en el 2017. En aquell moment, es van haver de sacrificar 17.300 ànecs d'engreixament a l'aire lliure. El focus detectat també va obligar a immobilitzar sis instal·lacions d'ocells de corral en un radi de tres quilòmetres a la rodona de l'explotació afectada.

La major d'Europa

Aquest focus és el primer en ramaderia que es produeix a Catalunya des que comencés l'ona de grip aviària que ha afectat a Espanya i als països de l'entorn, sent la més gran registrada a Europa en la història.

Aquest focus és el primer registrat a Espanya aquest 2023. L'any 2022 va tancar amb un total de 37 focus de grip aviària en granges espanyoles, distribuïts entre les comunitats autònomes de Castella-la Manxa, Andalusia i Castella i Lleó.

La Federació Avícola Catalana ja va alertar recentment del perill que podria suposar l'elevada incidència de grip aviària en tot l'entorn europeu per a les granges de la comunitat autònoma.

"La previsió per a 2023 és que es mantindrà la incertesa derivada de la situació geopolítica, que fa molt difícil preveure l'evolució en els costos de producció, així com l'elevada incidència de la grip aviària tant a Europa com a nivell internacional, que manté el nivell de risc alt i podria suposar una dificultat afegida per a les granges catalanes, en cas de produir-se algun focus a la regió", va advertir la federació.

El H5N1, el virus de la grip aviària, es dona sobretot en ocells, tant salvatges com de corral. Però ara "han saltat les alarmes" perquè s'han observat "molts casos en mamífers". Espanya va registrar en el 2022 fins a 37 focus de grip aviària en ocells de corral, segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Però, a més, cal sumar-li altres casos en ocells silvestres i captives. A l'octubre, va haver-hi un brot en una granja de visons de Carral (la Corunya). I un treballador d'una granja avícola de Guadalajara va donar aquest mes positiu en grip aviària, si bé es desconeix si era "asimptomàtic" o "simplement tenia virus en el nas", diu la investigadora del CSIC Matilde Cañelles.

El que preocupa d'aquest brot és que en algun moment surt-te a l'ésser humà, si bé les autoritats sanitàries (entre elles, l'OMS) asseguren que el risc és baix. "Això ha estat el que ha fet saltar totes les alarmes: als EUA hi ha hagut més de 200 casos en mamífers com a ossos o lleons marins. I, quan es transmet molt en mamífers, sempre existeix el perill que salti als humans, però és una cosa que no ha passat encara", explica aquesta immunòloga.