Tallen els accessos a sis espais naturals protegits de Catalunya per perill d'incendi aquest dimarts

Els Agents Rurals activen el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis de 8 comarques a partir d'aquesta mitjanit

Efectius dels Agents Rurals

Efectius dels Agents Rurals / Arxiu

ACN

Els accessos als espais naturals del cap de Creus, la serra de Montsant, el Montgrí, el Garraf i l'Albera i Montmell-Marmellar queden restringits a partir de les dotze de la nit d'aquest dimarts per perill d'incendi, segons ha informat el Govern. La decisió es pren en el marc de l'episodi de temperatures "extremadament altes i humitats relatives molt baixes" que s'esperen fins al dimecres a diversos indrets de Catalunya. En el mateix escenari, el cos d'Agents Rurals ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis de 8 comarques. El dia de màxima preocupació és aquest dimarts i es preveu perill molt alt cap al prelitoral i cap a l'interior i litoral, on la pluviometria és més deficitària.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural alerta que la possible presència de vents de component sud pot agreujar al perill cap a l'Empordà on, a més, després entra tramuntana. Les comarques amb afectació principal són l'Alt Camp, l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Protecció Civil, de la seva banda, ha posat en prealerta el pla Infocat per la previsió de demà dimarts de calor molt intensa, vent i humitats baixes.

Pel que fa als municipis afectats pel nivell 3 del Pla Alfa, n'hi ha 19 a l'Alt Empordà, 10 al Priorat, 9 a l'Alt Penedès, 6 al Garraf, 4 al Baix Penedès i 4 a l'Alt Camp, 3 al Baix Llobregat i 2 al Baix Empordà.

En el cas dels espais naturals, el Govern explica que el control d'accessos té l'objectiu d'evitar "al màxim" la presència humana per reduir el risc d'ignicions -l'executiu recorda, en aquest sentit, que el 90% dels incendis són "d'origen antròpic"- i per evitar que hi hagi persones en "situació vulnerable" en cas que es declari un incendi forestal.

També se suspendran les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d'incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. Mentre duri l'activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis forestals i es reforçarà la vigilància aèria.

En total s'han suspès 1.400 activitats, algunes per a les quals calia l'ús de radials i bufadors, però també activitats apícoles o forestals.

El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Acció Climàtica disposarà per aquests 3 dies de 22 unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d'acord amb el mapa de perill d'incendi. En particular es farà una vigilància especial a les tasques de sega i recol·lecció del cereal. Segons l'executiu català, l'operatiu implica quasi 50 persones dotades amb equips de primera intervenció per poder contenir un conat d'incendi fins a l'arribada dels Bombers.

A més, les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments a la zona de Girona (Albera, Cap de creus i Montgrí) i també a la del Garraf.