El Parlament augmenta en 850.000 euros anuals els recursos perquè els grups contractin assessors

Comuns i PPC s'hi han abstingut mentre que Vox i la CUP hi han votat en contra

La presidenta del Parlament, Anna Erra, presidint la reunió de la Mesa

La presidenta del Parlament, Anna Erra, presidint la reunió de la Mesa / ACN

Marta Sierra (ACN)

La Mesa ampliada ha acordat augmentar en 850.000 euros anuals els recursos perquè els grups parlamentaris contractin assessors. Cada grup decidirà si vol destinar-los a tenir més assessors o bé per millorar-los el sou. Fonts de la Mesa asseguren que es tracta d'adequar el sistema al que tenen al Congrés. I que aquest any no s'ha de fer una modificació del pressupost del Parlament perquè hi ha suficients fons. En la votació, PSC, ERC, Junts i Cs hi han votat a favor; ECP i PPC s'hi han abstingut mentre que Vox i la CUP hi han votat en contra. La Mesa ampliada també ha decidit crear al gener un grup de treball sobre el sou i les dietes dels diputats perquè hi pugui haver un acord de cara a la pròxima legislatura.

Fins ara la cambra catalana gastava 2,9 milions d'euros anuals en assessors i, amb les modificacions, està previst que el 2024 el pressupost per a aquest àmbit pugi a uns 3'7 milions. Així doncs, cada any es gastaran uns 850.000 euros més. Aquest any però, com que el canvi s'aplicarà a partir del setembre, es calcula que la factura s'incrementarà en uns 240.000 euros.

Al Parlament hi ha un sistema de mòduls per adjudicar el nombre d'assistents i el seu sou a cada grup parlamentari. El total de mòduls a repartir entre els grups passa de 94,5 a 121,75. A partir del 15 de setembre, quan s'apliqui l'acord d'avui, els grups podran augmentar el sou del tipus d'assessors que ja tenien un sou més alt. Fins ara el salari més elevat era de 4.439 euros al mes i a partir d'ara serà de 4.994 al mes. Tenint en compte que hi ha diferents tipus d'assistents amb sous diversos, la diferència entre el que pot cobrar menys i el que pot cobrar més és del doble. Ja que el salari de tipus 1 està fixat en 2.219 euros al mes.

Cada grup parlamentari pot decidir quants assessors té de cada tipus. Per exemple, amb la distribució actual, PSC-Units i Junts prefereixen tenir el gruix principal d'assessors de tipus 1, els que cobren menys. i Alhora Junts no en té cap del tipus amb el sou més alt, mentre que els socialistes en tenen 2 i ERC, 1.

Pel que fa al debat sobre les dietes i els sous dels diputats, es crearà un grup de treball al gener amb la voluntat que hi hagi un acord de cara a la pròxima legislatura. De moment, es continua amb el traspàs progressiu per integrar les dietes al sou,  per tal que també tributin. En aquest sentit, s'ha acordat que el pròxim gener es passarà les dietes corresponents a una mensualitat al sou. I serà la quarta vegada que es fa un traspàs com aquest.

Altres modificacions que s'han aprovat aquest dimarts en Mesa ampliada fan referència a les subvencions. Fins ara el pressupost del Parlament pagava la totalitat de les subvencions, tant la corresponent als partits com el funcionament dels grups parlamentaris. I a partir d'ara des dels pressupostos de la Generalitat es pagaran a les formacions polítiques i des del Parlament, als grups parlamentaris. A la pràctica suposarà que el pressupost de la cambra catalana no hagi de destinar els 9 milions d'euros que fins ara pagava als partits. I mantindrà el pagament d'uns 3,7 milions que destina al funcionament dels grups parlamentaris.

Es tracta, segons han dit fons de la Mesa, de posar ordre i establir un sistema com el que s'aplica al Congrés.

Així mateix, a partir de l'1 de gener del 2024, el Parlament es farà càrrec del pagament de les pensions dels expresidents de la cambra catalana. Fins ara es pagava a través dels pressupostos de la Generalitat.