VÍDEO | Conductes incíviques a les cales de la Costa Brava

SOS Costa Brava publica un vídeo on es veu una moto d'aigua a tota velocitat passant pel costat dels banyistes a Palafrugell

Conductes incíviques a la Costa Brava

SOS Costa Brava

ACN

SOS Costa Brava denuncia que el fondeig salvatge al litoral de l'Empordà queda "impune" malgrat repetir-se "any rere any". L'entitat critica que cada estiu la nàutica esportiva i les embarcacions d'esbarjo envaeixen la zona reservada als banyistes i sobrepassen la franja que marca la Llei de Costes. De fet, l'últim exemple s'ha viscut fa pocs dies a la cala del Cau de Palafrugell (Baix Empordà). Aquí, un vídeo difós a xarxes ensenya com una moto d'aigua passa a tota velocitat per la zona de bany, on hi ha gent i submarinistes. SOS Costa Brava reclama a l'Administració posar recursos per fer complir la normativa i sosté que és "urgent" protegir les zones de bany a les cales del litoral.

Els ecologistes critiquen que "el descontrol" amb el fondeig i la nàutica esportiva a les cales de la Costa Brava es repeteix cada estiu. I que davant d'això, la vigilància perquè es compleixi la normativa és "gairebé inexistent". L'entitat subratlla que, a més d'envair la zona reservada als banyistes, la nàutica esportiva i les embarcacions d'esbarjo també generen situacions de risc i conflictes amb els qui són dins l'aigua.

L'últim exemple es va viure ara fa pocs dies a la cala del Cau de Palafrugell. Un vídeo que ha difós SOS Costa Brava ensenya com una moto d'aigua passa a tota velocitat per la zona reservada als banyistes, a tocar de gent que es banya o dels submarinistes. A més, a les imatges també s'aprecia com un grup de joves ha fondejat les seves barques en una zona on està prohibit fer-ho.

"Aquestes accions incíviques, que es repeteixen cada temporada, acaben quedat impunes", critiquen els ecologistes. SOS Costa Brava subratlla que l'Administració, tot i ser-ne conscient, "segueix sense posar prou recursos per controlar que es compleix la normativa" amb les embarcacions a motor.

La federació recorda que les cales i les platges abalisades estan reservades als banyistes. I que, per tant, a excepció d'aquelles que tinguin un canal degudament marcat amb boies per a l'entrada i la varada d'embarcacions, a tota la resta, el fondeig o la navegació esportiva i d'esbarjo dins la zona de bany "està absolutament prohibit".

A més, a tots els altres trams de costa que no estan abalisats, la Llei de Costes també marca quina és la zona reservada als banyistes (una franja de 200 metres a les cales i de 50 a la resta del litoral). I també subratlla que, dins aquestes zones, no s'hi pot navegar a una velocitat de més de 3 nusos; precisament, per evitar riscos amb els banyistes o submarinistes.

Més controls i menys velocitat

Per a SOS Costa Brava, és "urgent consolidar i protegir les zones de bany, tant si les platges estan abalisades com si no ho estan". A més, l'entitat també creu que cal "controlar o, fins i tot, restringir encara més" la velocitat de navegació a tot el litoral. En especial, posant el focus damunt les motos aquàtiques, perquè "són les causants d'un gran nombre de conflictes" amb els banyistes.

Els ecologistes també critiquen que, en paral·lel a aquesta problemàtica, la nàutica esportiva i d'esbarjo també suposa "un gran impacte ambiental en un entorn que ja és molt fràgil". "El soroll dels motors i la contaminació, a més del fondeig sobre praderies de posidònia, segueix estant a l'ordre del dia", denuncia SOS Costa Brava.

Per això, la federació ecologista anima la ciutadania a denunciar tant el fondeig salvatge com situacions com la que es va viure a la cala del Cau de Palafrugell. Bé sigui trucant a la Policia Local, als Agents Rurals o directament al 112. "D'aquesta manera, demostrarem a les diferents administracions la necessitat d'incrementar els recursos i ampliar urgentment la vigilància i la protecció de la franja litoral", conclou SOS Costa Brava.