Pere Comellas, lingüista berguedà: «Amb la mort de la Carme, les llengües del món han perdut una campiona»

«Amb la mort de la Carme Junyent, les llengües del món han perdut una campiona»

El traductor, nascut a Cal Rosal, valora la tasca de Junyent en defensa de totes les llengües minoritzades  

Pere Comellas

Pere Comellas / ARXIU | ABEL GALLARDO

Jordi Escudé

Jordi Escudé

«Promoure i dignificar les llengües minoritzades de tot el món». Aquest és el gran llegat que deixa Carme Junyent com a «gran defensora de la diversitat lingüística» i com a persona compromesa en la lluita per la supervivència dels idiomes amenaçats. 

Així s’expressava aquest diumenge el lingüista i traductor Pere Comellas, originari de Cal Rosal, i persona propera a Carme Junyent, que va dirigir la seva tesi els anys 90, i amb qui van acabar sent «veïns de despatx i bons amics». La seva mort «ha estat un xoc», deia ahir, tot i tenir coneixement de la seva malaltia. «Se la trobarà molt a faltar com a persona de grans idees i que impactava per la seva màgia especial». 

De l’àmbit estrictament professional, Comellas destaca el seu llegat en la defensa no només del català, sinó del conjunt de llengües minoritzades d’entre les quals «el català n’és una més, però se les estimava totes». Diu que «la Carme ens va fer adonar de la gran diversitat lingüística que tenim al nostre entorn, de la qual ni tan sols n’érem conscients», i del fet que «totes són valuoses».

Comellas lamenta que en ocasions se la titllés d’«alarmista» quan el missatge era «una alerta» en el sentit de conscienciar els parlants d’aquestes llengües que cal comprometre's per mantenir-les. En aquest sentit, lamenta que amb la seva mort «les llengües del món han perdut una campiona».

El lingüista de Cal Rosal, que és professor de Filologia Portuguesa i de Lingüística a la UB, diu que Junyent «ha marcat moltes generacions d’estudiants», entre altres coses amb la fundació del Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades, o amb l’impuls del «Grup de Lingüistes per la Diversitat», a banda de les seves aportacions en l’àmbit acadèmic, per bé que «era més d’estar en contacte amb la gent que no pas d’aquest món més acadèmic». Comellas està convençut que tot plegat, «són llavors que fructifaran».

Múltiples reaccions a les xarxes

Les xarxes s'han omplert de reaccions a la mort de Carme Junyent, que també han arribat des de l’àmbit local.

L’Ajuntament de Masquefa, la població natal de Junyent, ha penjat una nota a la seva pàgina web, on expressa el condol a la família per part de tot el poble i el seu teixit associatiu. La nota fa un repàs a tota la feia de Junyent com a «referent que ha estat en l’àmbit lingüístic en les darreres dècades», i a nivell més local, recorda els homenatges que se li han fet en diverses ocasions, en especial els lliuraments del Premi Sant Jordi de Masquefa i de la Fava d’Argent de Masquefa l’any 2019. 

També hi ha hagut mostres de condol per part del món institucional i polític d’arreu de la comarca. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, lamenta la mort de Junyent en un tuit, igual que Òmnium Anoia, que expressa el condol a la família i als amics, i en referència a Junyent, destaca que «ella ha marcat el camí de defensa de la llengua catalana i nosaltres lluitarem per no desviar-nos-en». 

Per la seva banda, Cultura Igualada també ha fet una piulada expressant la commoció per la mort de Junyent. «Amb ella hem perdut la nostra gran referent en l’estudi i la defensa de la llengua catalana. Sempre disposada a participar i difondre el seu coneixement. Et trobarem a faltar».

Són només alguns dels múltiples missatges de personalitats i institucions que al llarg de tot el dia s'han anat sumant a les expressions de condol per la mort de Junyent a través de les xarxes.