La 'llista negra' d'espècies amb potencial invasor a Catalunya

Un informe mundial recomana als països tenir sistemes d'informació per prevenir la proliferació d'espècies exòtiques

Un exemplar de vespa oriental (a l'esquerra) i un porc vietnamita (a la dreta)

Un exemplar de vespa oriental (a l'esquerra) i un porc vietnamita (a la dreta) / arxiu

ACN

La vespa oriental, la cotorra de l'antic gènere Aaratinga, l'ós rentador i el porc vietnamita són algunes de les espècies exòtiques amb potencial invasor a Catalunya. La Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat (IPBES, en anglès) ha presentat aquest dilluns el primer informe mundial sobre espècies exòtiques invasores, en què recomana als més de 140 governs que assessora disposar de sistemes d'informació per prevenir-ne l'entrada i la proliferació. A Catalunya, el Departament d'Acció Climàtica i el CREAF (Centre de recerca ecològica i aplicacions forestals) han dut a terme aquest any la primera llista negra i llista d'alerta amb prop de 300 espècies exòtiques que més preocupen.

En aquesta llista negra, destaca en el cas dels insectes la vespa oriental (Vespa orientalis), detectada per primer cop al port de Barcelona el 2022 i en principi erradicada pel Departament d'Acció Climàtica, segons informa el CREAF en una nota de premsa.

D'ocells, les cotorres de l'antic gènere Aaratinga es trobarien a la ciutat de Barcelona i a l'àrea metropolitana, com Psittacara mitratus o Nandayus nenday. Els dos mamífers més buscats son l'ós rentador (Procyon lotor) i el porc vietnamita (Sus scrofa domestica), els dos amb mesures de control per part del Departament d'Acció Climàtica.

Entre les plantes, les cactàcies punxoses del gènere Cylindropuntia; algunes aquàtiques, sobretot del gènere Ludwigia o l'Egeria densa i l'Eicchornia crassipes.

Les espècies que encara no són a Catalunya però que són presents i amb caràcter invasor en territoris veïns o propers (llista d'alerta), en destaquen les algues marines com la Caulerpa taxifolia; els crancs asiàtics (Cherax destructor, Eriocheir sinensis) i els mamífers que ja estan estesos per Europa, com la mangosta de Java (Herpestes javanicus), el gos mapatxe (Nyctereutes procyonoides), l'esquirol gris (Sciurus carolinensis), l'arruí, (Ammotragus lervia), el muntjac (Muntiacus reevesi) i la rata mesquera americana (Ondatra zibethicus). 

D'altra banda, la granota toro, una de les espècies que més preocupa a Europa, era present al Parc Natural del Delta de l'Ebre i s'ha donat per eradicada aquest estiu en aquest territori. Amb tot, el 2024 es repetiran els mostrejos per confirmar-ne l'eradicació. Els darrers resultats de seguiment d'aquesta espècie invasora no n'han detectat presència en cap dels punts analitzats. 

La granota toro es va detectar per primer cop el juny de 2018, quan se'n van localitzar larves en les llacunes del filtre verd d'Illa de Mar. Davant l'impacte que aquesta espècie podia causar en el delta, es van posar en marxa mesures de control per contenir el nucli detectat i evitar-ne la dispersió, i es va endegar un pla d'eradicació.