La llengua catalana com a nexe d'unió en la diversitat, protagonista de l'acte institucional de la Diada

L'espectacle integra a l'escena intèrprets en llengua de signes per fer-lo accessible

Les torres de Puig i Cadafalch de Barcelona il·luminades durant l'acte institucional de la Diada a Barcelona

Les torres de Puig i Cadafalch de Barcelona il·luminades durant l'acte institucional de la Diada a Barcelona / Govern

ACN

Les torres de Puig i Cadafalch de Montjuïc han estat, un any més, l'escenari de l'acte central de la Diada, que ha tingut lloc aquest dilluns a les deu de la nit. El fil conductor ha estat el català com a llengua viva i diversa, i ha incorporat una posada en escena amb diferents artistes que representen la diversitat sociocultural i lingüística del país. A través d'una performance lingüística, música cantada, projeccions audiovisuals o la llengua de signes, l'acte ha intentat mostrar l'ús de la llengua a tot el territori de parla catalana. Per primera vegada en un esdeveniment d'aquestes característiques, a més, l'espectacle ha integrat a l'escena intèrprets en llengua de signes per fer-lo accessible.

L'acte ha comptat amb la participació d'artistes com Vinyet Morral, Adrià Salas, cantant i compositor de La Pegatina, Alidé Sans, el bagenc Pedro Da Costa, el grup cerverí Lasta Sanco, l'artista pionera del reggeton, dancehall i trap en català Neisha, el grup de rumba catalana Arrels de Gràcia, els cantants Miquel Abras, Maria Hein i Samantha Gilabert o la violinista Ana Fernández i el pianista Edu Martínez. La cantant gallega Luz Casal, acompanyada al piano per Josep Maria Baldomà, ha interpretat en català la cançó 'Paraules d'amor' de Joan Manuel Serrat.

Alhora s'ha fet un homenatge al grup valencià Al tall, amb la interpretació de la seva cançó 'D'avui és el cantar', a càrrec d'un dels seus fundadors, Vicent Torrent, juntament amb Pau Alabajos i Anna Villar. La cançó està composada per Manolo Miralles, traspassat recentment.

Vuit corals d'arreu del país han estat les encarregades d'interpretar l'himne nacional. Es tracta de la Lira Ampostina, l'Orfeó Lleidatà, el CordHomes, el Cor de Porcs, la Coral Xalesta, la coral Veus de Can Puig, la coral Veus de l'Estany i la coral de Vozes, l'entitat reconeguda aquest any amb la Creu de Sant Jordi.

L'actor i dramaturg Jordi Oriol i l'actriu Mercè Arànega també han participat a l'espectacle, així com el grup ballet clàssic del Ballet de Catalunya, entre d'altres.

Totes les actuacions musicals han estat acompanyades per la interpretació de llengua de signes a càrrec de l'Associació Socio-cultural Encantades. Per primera vegada l'acte ha inclòs a l'escena les intèrprets en llengua de signes. Encantades s'encarrega de signar esdeveniments propis, concerts i festivals, des de Coldplay o Toquinho, fins a Ramon Mirabet, Mushkaa, Miss Raisa, Alba Reche o Ciudad Jara.