Tensió al Parlament: Amenaces de Vox, condemnes d'Aragonès i Illa i gest de la figa d'Albiach

L'intent de l'extrema dreta de traslladar del carrer a la cambra catalana l'enfrontament per l'amnistia xoca amb ERC, el PSOE i els Comuns

VÍDEO: Albiach ensenya el dit del mig a Vox al Parlament

VÍDEO: Albiach ensenya el dit del mig a Vox al Parlament / CANAL PARLAMENT

Redacció / ACN

Els atacs que han patit les seus socialistes a ciutats com Madrid o Barcelona en els darrers dies a mans de manifestants de dreta i extrema dreta i els aldarulls que s’han produït per aquestes mobilitzacions contra l’amnistia i els pactes d’investidura de Pedro Sánchez han provocat reaccions polítiques i tensió aquest dimecres a la sessió de control del ple del Parlament. A més de les condemnes i suport al PSC per part de comuns i ERC, un dels més contundents en el to ha estat el primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, que ha dit que “quan es traspassen certes línies, afecta a tots perquè qüestionen el sistema de convivència”, tot aprofitant per a reclamar una condemna “explícita” dels fets a tots els demòcrates.

Per a Illa, en democràcia hauria de ser “compatible la defensa de qualsevol projecte polític amb el respecte i l’educació”, i això, al seu parer, no s’està donant vist el nivell de les protestes davant les seus del PSC i del PSOE dels darrers dies. Davant aquesta situació, però, el líder socialista ha volgut llençar un missatge “de serenitat i fermesa”: “La nostra democràcia és més sòlida del que molts es pensen”, ha sentenciat, tot agraint les mostres de suport rebudes des d’altres formacions polítiques.

L'amenaça de Garriga: "Pagaran per això; anem a defensar el llegat dels nostres avis i el futur dels nostres fills en legítima defensa"

En sentit contrari a aquest suport, de fet, s’ha expressat el líder de Vox al Parlament i secretari general del partit, Ignacio Garriga, que va participar en algunes de les polèmiques protestes. Segons l’ultradretà, tant Illa com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han “traït milions de catalans” i això creu que tindrà conseqüències: “Pagaran per això. Anem a defensar el llegat dels nostres avis i el futur dels nostres fills en legítima defensa”, ha dit en to amenaçador durant la seva intervenció al ple, on ha acusat el Govern d’Aragonès de “corrupte, incompetent, que comet il·legalitats constantment, i que té la complicitat del PSC sent una alternativa per a continuar fent el mateix”.

Aquest discurs ha servit a Aragonès precisament per a condemnar la reacció de l’extrema dreta a la negociació del PSOE amb l’independentisme i per a avisar que aquestes paraules “fora del Parlament semblarien les d’un cop d’estat”. “Hem sentit greus amenaces aquí2, i no ho hauríem d’acceptar en aquest Parlament. Com a president, m’hi deixaré la pell per a que cap ciutadà hagi d’aguantar amenaces com les que hem sentit”, ha dit, tot mostrant “tot el suport” al PSC i al PSOE “davant la pressió que estan patint amb actituds absolutament reprovables”. Per al president, ara cal “mantenir la fermesa i la posició davant els que intenten utilitzar-ho tot per alterar les majories sortides d’unes eleccions”. “Els partits tenen llibertat per a arribar a acords, cal garantir que l’activitat dels partits es fa sense amenaces ni coacció”, ha conclòs.

El gest de la figa d'Albiach

També s’ha mostrat ferma en la condemna dels atacs la líder dels comuns, Jéssica Albiach, en aprofitar la seva intervenció per a mostrar el suport als socialistes. “No passaran, perquè malgrat el seu odi, violència i amenaces, aquest país tindrà una amnistia i un govern progressista i plurinacional, perquè aquest país és molt millor que el seu feixisme”, ha sentenciat. I en un moment de la rèplica de Garriga, ha dedicat el gest de la figa a Vox, mostrant-los el dit del mig.

En el mateix sentit s’ha expressat el president del grup parlamentari d’ERC, que, després de defensar l’amnistia i les negociacions amb el PSOE, ha mostrat “tota la solidaritat amb els companys del PSC”. “Perquè som demòcrates per davant de tot”, ha afegit.