Unitat especialitzada de la Vall d’Hebron

El 50% de la violència sexual contra els nens es produeix en l’àmbit familiar

Una de cada cinc persones ha patit violència sexual en la infantesa o adolescència

L’Equip EMMA, la Unitat d’Atenció a les Violències cap a la Infància i l’Adolescència de l’Hospital de la Vall d’Hebron

L’Equip EMMA, la Unitat d’Atenció a les Violències cap a la Infància i l’Adolescència de l’Hospital de la Vall d’Hebron / RICARD CUGAT

Beatriz Pérez

El 50% de les violències sexuals contra nens i adolescents es produeixen en l’àmbit familiar. Això xoca directament amb el mite que la família és un entorn de protecció. «En les famílies també es vulneren els drets dels nens i s’ha de posar el focus en això», ha advertit Giuliana Ríos, treballadora social sanitària de l’Equip EMMA, la Unitat d’Atenció a les Violències cap a la Infància i l’Adolescència de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. L’Equip EMMA, creat fa tres anys, ha presentat aquest dijous el balanç anual de la seva activitat.

Tot i que la unitat està especialitzada en violències (en general) contra la infància, la «gran majoria» de les víctimes ateses han patit «violència sexual». «És un problema molt greu de salut pública, així com un problema social. Això provoca malaltia en nens i joves. I la manera que hi hagi de respondre la societat afectarà d’una manera o una altra el nen o adolescent», ha advertit Anna Fàbregas, adjunta del Servei de Pediatria de la Vall d’Hebron i coordinadora de l’Equip EMMA.

Aquests experts, adverteix la pediatra, només veuen «la punta de l’iceberg», ja que les dades apunten que una de cada cinc persones (un 20% de la població) ha patit violència sexual en la infantesa o adolescència.