Govern, Diputació i Ajuntament criden contra les violències masclistes pel 25-N: "Cal trencar els silencis"

La consellera Verge recorda les 14 víctimes a Catalunya i reclama als homes que facin "un pas endavant"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge; la presidenta delegada del Área de Feminismos e Igualdad, Eva Baró i la segona tinenta d'alcaldia, Maria Eugènia Gay abans de començar l'acte institucional pel 25-N

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge; la presidenta delegada del Área de Feminismos e Igualdad, Eva Baró i la segona tinenta d'alcaldia, Maria Eugènia Gay abans de començar l'acte institucional pel 25-N / Jordi Bataller

Jordi Bataller / Ariadna Comas (ACN)

 Govern, Diputació i Ajuntament de Barcelona han celebrat aquest dissabte al migdia l'acte institucional del 25-N i han fet una crida a lluitar contra les violències masclistes: "Cal trencar els silencis. Tots som observadors i podem intervenir", ha assenyalat el manifest conjunt de les tres institucions llegit per la periodista Danae Boronat a la plaça de Sant Jaume. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha recordat els noms de les 14 dones víctimes de violència masclista aquest 2023 i ha reclamat als homes que facin "un pas endavant". "La societat ha de ser valenta, però especialment els homes, per trencar amb el masclisme. Assenyaleu les actituds intolerables d'amics, familiars i companys de feina", ha interpel·lat Verge.

"Necessitem la resposta urgent de tota la societat, però cal que els homes facin un pas endavant i accelerin la marxa. Comptem amb vosaltres i us estem esperant", ha insistit la titular d'Igualtat i Feminismes. "No n'hi ha prou amb més recursos, la violència masclista no és només una xacra, és part del sistema, de la cultura i de la quotidianitat", ha lamentat Verge, que ha estat acompanyada d'altres representants de la Generalitat, com la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart; i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

"Hem de canviar l'actitud i les preguntes que ens fem. I deixar de dir que les dones siguin valentes a denunciar, trencar el silenci i demanar ajuda. Cal que la societat també sigui valenta", ha recalcat la consellera d'Igualtat i Feminismes, que ha posat sobre la taula el flamant pla nacional de prevenció de les violències masclistes "amb 43 MEUR i més de 200 accions". "A banda, aquest 2023 s'han atès més de 12.300 dones i unes 12.000 trucades relacionades amb situacions de violència masclista", ha afegit Verge. "Volem fer un crit per dir a les dones que no estan soles, que estem al seu costat amb més recursos que mai", ha conclòs la consellera d'Igualtat i Feminismes.

"És de molta importància que tres de les principals institucions del país donin avui un missatge sòlid, inequívoc i contundent contra les violències masclistes", ha puntualitzat la presidenta delegada de l'àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Eva Baró. "Es tracta d'una violència estructural i que ha de ser erradicada. I per fer-ho possible cal la implicació a tots els nivells, és una lluita compartida", ha reflexionat en veu alta Baró. "És un deure universal vetllar pels drets de les dones, i més davant l'auge de tota forma de violència contra les dones", ha comentat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay.

"Hem de reaccionar i treballar per prevenir aquesta violència, però també acompanyar les víctimes i protegir-les", ha volgut deixar clar Gay, que ha parlat de la importància de la coordinació a nivell institucional, policial i judicial. La periodista Danae Boronat ha estat l'encarregada de llegir la declaració institucional del 25-N, ha denunciat haver estat víctima del masclisme en la seva faceta com a periodista esportiva i ha recordat el cas Rubiales com un paradigma "del masclisme latent en l'esport". Finalment, la poeta Maria Callís ha tancat l'acte amb un petit recital on ha llegit un fragment de 'La pua de rampí', la reescriptura de Victor Català –pseudònim de Caterina Albert i Paradís- del conte de la Caputxeta Vermella.