Informe PISA: La consellera Simó evita fer autocrítica i descarta tornar la sisena hora a l'escola pública

Educació vol exportar a tot el territori les aules d'acceleració per acollir alumnes de 3r i 4t d'ESO el curs vinent

La consellera Anna Simó en roda de premsa

La consellera Anna Simó en roda de premsa / ACN

Helena López / Blanca Blay (ACN)

La consellera d'Educació, Anna Simó, ha anunciat aquest dilluns que a partir del gener hi haurà "canvis de fons" al Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu. Després dels mals resultats de l'últim informe PISA i la polèmica per l'atribució inicial a una mostra errònia, Simó ha defensat que la voluntat és convertir-lo "en una agència potent" d'avaluació i prospecció educativa, un ens ja previst per la LEC que vol accelerar perquè sigui una realitat el juny del 2024. Segons Simó, l'agència ha de ser "la proa" del departament perquè cal ser "molt exigents i rigorosos" en l'avaluació de les polítiques educatives. Segons ha dit, també vol exportar a tot el territori les aules d'acceleració per acollir alumnes de 3r i 4t d'ESO a partir del curs vinent. Per contra, descarta tornar la sisena hora a l'escola pública.

Sis dies després dels preocupants resultats de l'informe PISA, la consellera ha comparegut aquest dilluns davant de la premsa amb diversos missatges. Tanmateix, d'autocrítica per la resposta donada per la seva conselleria dimarts passat -apuntant a la sobrerepresentació de l'alumnat migrant a les proves, negada l'endemà- no n'hi ha hagut. La idea més repetida per la consellera ha estat la necessitat de "fer pinya" per "apuntalar" el sistema educatiu, "un sistema educatiu que té molt bons fonaments, però que té punts que trontollen", ha definit.

Sobre quins canvis cal realitzar al sistema ha dit: "El debat sobre models dels últims dies és erroni, el debat ha de ser sobre evidències". I ha rebutjar recorerar la sisena hora a la pública, retallada durant el Govern d'Artur Mas, amb Irene Rigau a la conselleria.

Pel que fa a l'alarmant diferència de gairebé dos cursos entre l'escola pública i la privada concertada, Simó li ha tret ferro i ha assenyalat que la mostra és de "només 50 escoles" i que "no es tracta de pública i concertada, es tracta del servei d'educació a Catalunya".

"La segregació escolar es donava també entre centres concertats, entre ells, i entre centres públics entre ells", ha defensat la consellera afegint l'afegitó que 'sap de què parla'. Simó s'ha referit en passat a la segregació perquè, insisteix, que el pacte nacional per eradicar-la està funcionant, malgrat que PISA encara no ho reflecteix, ja que són proves del 2022. "En tres o quatre anys, potser abans, la segregació escolar serà història", ha sentenciat en una intervenció en què ha anunciat un decàleg de mesures, la majoria ja en marxa.