Catalunya declararà l'emergència per sequera aquest dijous per la caiguda dels embassaments

Els pantans del sistema Ter-Llobregat han baixat per sota del llindar d'emergència i només hi queden 99,88 hm3 d'aigua

El pantà de Sau, on l'església de Sant Romà és ben visible

El pantà de Sau, on l'església de Sant Romà és ben visible / ACN

Guillem Costa

El dia ha arribat. Les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat han baixat sota el llindar de l'emergència. Ara mateix, als pantans d'aquests dos rius només hi queden 99,88 hm3 d'aigua. Segons el Pla Especial de Sequera (PES) de la Generalitat, quan baixa dels 100 hm3 s'ha de declarar l'entrada en fase d'emergència. Per això, el Comitè Interdepartamental de la Sequera es reunirà aquest dijous per valorar l'entrada de bona part dels catalans en aquesta fase més restrictiva.

El Govern no preveia l'emergència per aquesta setmana, però la situació dels embassaments ha obligat a fer un canviar de plans

El Govern havia assegurat que aquesta setmana no es prendria la decisió, ja que la reunió del comitè estava prevista per dimarts que ve. Tot i això, l'estat agònic dels embassaments ha obligat a reaccionar i canviar de plans. "Les previsions ens deien que es baixaria dels 100 hm3 a finals d'aquesta setmana, però s'ha avançat uns dies", ha admès la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

La calor d'aquests darrers dies ha accelerat la disminució del volum d'aigua embassada: "Les altes temperatures han produït una caiguda més pròpia de primavera que d'hivern". Avui els embassaments del sistema Ter-Llobregat se situen al 16,34% de la capacitat. "Per aquest motiu, l'entrada en emergència serà durant els propers dies", constata Plaja.

Després de la reunió d'aquest dijous, es convocarà una roda de premsa per explicar les decisions preses. I l'entrada en emergència, amb les mesures associades, serà una realitat quan el publiqui el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), uns dies o hores després de l'anunci.

Plaja ha assegurat que serà dijous quan es donin "instruccions clares i concises sobre el que comporta l'emergència per a la població i els sectors econòmics afectats".