Josep Rull, nou president del Parlament per un pacte de Junts, ERC i la CUP

Els tres partits han assolit l'entesa minuts abans del ple de constitució de la cambra per atorgar el càrrec a l'exconseller

Els diputats Raquel Sans (ERC) i David Pérez (PSC) són triats vicepresidents de la Mesa del Parlament; i Glòria Freixa (Junts); Juli Fernández (ERC); Rosa Mara Ibarra (PSC); i Judith Alcalà (PSC), secretaris

Instants de la votació del president del Parlament i proclamació de Josep Rull

ACN

ACN

El diputat de Junts Josep Rull ha estat elegit president del Parlament en segona votació després de rebre els vots del seu partit, d'ERC i la CUP. En total, 59 vots a favor per davant dels 42 que ha rebut la diputada del PSC Sílvia Paneque. Paral·lelament, Raquel Sans, d'ERC, i David Pérez, del PSC, han estat triats vicepresidenta primera i el vicepresident segon i Glòria Freixa (Junts); Juli Fernández (ERC); Rosa Mara Ibarra (PSC); i Judith Alcalà (PSC), secretaris.

Així doncs, la mesa d'edat ha comptabilitzat el vot dels diputats de Junts Carles Puigdemont i Lluís Puig tot i que el Tribunal Constitucional (TC) hagi tombat el vot delegat i el vot telemàtic que Puig exercia en l'anterior legislatura. Per la seva banda, els comuns han votat en blanc i no s'han decantat per cap de les dues opcions. D'aquesta manera, han tancat la porta a la possibilitat que el PPC donés els seus vots a la candidata socialista.

Les votacions s'han fet mitjançant paperetes que els diputats han dipositat en una urna. I el diputat de Junts Albert Batet ha estat l'encarregat d'introduir a la urna les paperetes de part de Puigdemont i de Puig. Tant el PPC com Vox han anunciat que presentaran un recurs d'empara al TC contra la decisió d'acceptar la delegació de vot dels dos diputats de Junts exiliats.

En la primera ronda de votacions, cap dels candidats a la presidència del Parlament ha obtingut la majoria absoluta necessària dels 68 vots. Rull ha rebut els 35 de Junts; Panque els 42 del PSC; ERC i la CUP han votat en blanc; els 15 diputats del PPC han votat pel seu diputat Pere Lluís Huguet; els 11 diputats de Vox han apostat la seva diputada María Elisa García Fuster; i els 6 diputats dels comuns han votat la seva diputada Susanna Segovia. Els dos diputats d'Aliança Catalana han fet vot nul.

Els republicans han votat en blanc en la primera volta, segons fonts del partit, per evitar sumes en la segona votació que intentessin evitar la presidència de Rull, tal com havien pactat amb Junts. En canvi, en la segona ronda de votacions els diputats només han pogut escollir entre els dos candidats més votats en la primera: Josep Rull i Sílvia Paneque. 32 diputats han votat en blanc i els dos d'Aliança Catalana han tornat a emetre vot nul.

Vicepresidents i secretaris

Raquel Sans, d'ERC, i David Pérez, del PSC, seran la vicepresidenta primera i el vicepresident segon, respectivament, de la Mesa del Parlament. Sans ha rebut el suport de 59 diputats, que són els que sumen els tres grups independentistes, mentre que Pérez ha comptat amb 42 vots.

Per darrere seu s'hi han situat el diputat del PPC Pere Lluís Huguet, amb 15 vots; i Sergio Macián de Greef, de Vox, amb 11. Els sis diputats dels comuns han votat en blanc i els dos d'Aliança Catalana han votat nul.

Respecte als secretaris, la juntaire Glòria Freixa esdevé nova secretària primera; el republicà Juli Fernández, serà secretari segon; la socialista Rosa Mara Ibarra, secretària tercera i, la socialista Judith Alcalà, secretària cuarta.

En el seu primer discurs com a president, Rull s'ha compromès a garantir des de la Mesa del Parlament el principi d'inviolabilitat parlamentària: "Cap diputat pot ser perseguit per expressa la seva opinió o el seu vot". També ha defensat que en seu parlamentària "s'ha de poder parlar de tot, sense pressió de cap poder públic ni l'amenaça de poder ser privat de llibertat". En aquest context, Rull ha volgut recordar l'"anomalia" que suposen els escons buits de Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg. D'altra banda, també s'ha dirigit als diputats per a demanar-los que sigui "la legislatura del català" i poder "revertir l'emergència lingüística".

A la distància, Carles Puigdemont ha felicitat a través de la xarxa social X Josep Rull pel seu nomenament. "Felicitats, molt honorable president Josep Rull. Una presidència del Parlament de Catalunya decidida colze a colze i discreció amb ERC i CUP", ha escrit el líder de Junts+. També ha agraït a les expresidentes de la cambra Laura Borràs i Anna Erra i a l'exsecretària de la Mesa Aurora Madaula "la feina gens fàcil de tots aquests anys". Puigdemont ha celebrat així, la resolució de la primera baula de la nova legislatura, la composició dels òrgans de govern del Parlament, mentre continuen les travesses sobre els candidats a presidir el Govern de la Generalitat, càrrec al qual opta.

Les primeres decisions de Rull

Una de les principals funcions del president del Parlament i la primera tasca rellevant que tindrà Rull serà proposar un candidat a la presidència de la Generalitat després de fer una ronda de consultes amb els grups. Així doncs, serà l'encarregat de decidir si Carles Puigdemont (Junts) o Salvador Illa (PSC) se sotmeten a una investidura, que se situa en el calendari just per després de Sant Joan.