Raquel Sans (ERC) i David Pérez (PSC) seran els nous vicepresidents de la Mesa del Parlament

L'independentisme pacta una Mesa "antirepressiva" presidida per Josep Rull

La vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans, aplaudida per les diputades d'ERC Marta Vilalta i Laia Cañigueral

La vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans, aplaudida per les diputades d'ERC Marta Vilalta i Laia Cañigueral / ACN

ACN

Raquel Sans, d'ERC, i David Pérez, del PSC, seran la vicepresidenta primera i el vicepresident segon, respectivament, de la Mesa del Parlament. Sans ha rebut el suport de 59 diputats, que són els que sumen els tres grups independentistes, mentre que Pérez ha comptat amb 42 vots. Aquesta elecció arriba després que el ple hagi votat Josep Rull (Junts) com a nou president del Parlament amb el suport de Junts, ERC i la CUP. L'independentisme ha arribat així a un pacte per aconseguir una "Mesa antirepressiva".

A banda, Glòria Freixa, de Junts; Juli Fernández, d'ERC; i les diputades del PSC Rosa Maria Ibarra i Judit Alcalá han estat escollits com a secretaris de la Mesa. Aquesta elecció arriba després que el ple hagi votat Josep Rull (Junts) com a nou president del Parlament amb el suport de Junts, ERC i la CUP. Amb aquesta composició, l'independentisme s'ha assegurat la majoria a la Mesa amb quatre membres, mentre que el PSC en tindrà tres.

El sistema d'elecció de la Mesa del Parlament és per votació secreta en urna. Un cop els diputats han elegit Rull com a nou president del Parlament, amb 59 vots i per davant dels 42 de la socialista Sílvia Paneque, ha estat el torn de les vicepresidències. Els dos diputats que han aconseguit més suports han estat Sans i Pérez. Per darrere seu s'hi han situat el diputat del PPC Pere Lluís Huguet, amb 15 vots; i Sergio Macián de Greef, de Vox, amb 11. Els sis diputats dels comuns han votat en blanc i els dos d'Aliança Catalana han votat nul.

Pel que fa a les secretaries, els tres grups independentistes han repartit els seus vots entre Freixa i Fernández, que han aconseguit 30 i 29 vots, respectivament, i seran els secretaris primer i segon. Per la seva banda, el PSC ha aconseguit assegurar-se les secretaries tercera i quarta, que estaran ocupades per Ibarra i Alcalá. Els comuns també els han donat suport.

El PPC ha quedat fora de la Mesa després que el seu candidat, Pere Lluís Huguet, quedés en cinquena posició, amb quinze vots, mentre que el nom proposat per Vox, Manuel Acosta, s'ha quedat amb onze vots. Els dos diputats d'Aliança Catalana han tornat a emetre un vot nul.

L'independentisme s'ha assegurat així tenir majoria a la Mesa del Parlament. Junts ha aconseguit tenir-hi dos membres -la presidència i la secretaria primera-, el mateix nombre que ERC, que ostentarà la vicepresidència primera i la secretaria segona. Per la seva banda, el PSC hi tindrà tres representants: la vicepresidència segona i les secretaries tercera i quarta.

La Mesa d'Edat comptabilitza els vots de Puigdemont i Puig

En aquesta votació s'ha comptabilitzat els vots dels diputats de Junts Carles Puigdemont i Lluís Puig, que han estat dipositats pel diputat de Junts Albert Batet. Els darrers dies hi havia la incògnita sobre si finalment podrien votar. La setmana passada el Tribunal Constitucional va tombar el vot telemàtic de Puig durant l'anterior legislatura.

Finalment, la Mesa d'Edat, que compta amb majoria independentista, ha permès que els dos diputats de Junts votessin. Ruben Wagensberg, d'ERC, ha delegat el vot en Marta Vilalta, ja que es troba de baixa mèdica. Els membres de la Mesa d'Edat han estat Agustí Colomines (Junts), Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox).

Un cop constituït el Parlament, els grups parlamentaris s'hauran de constituir en el termini de vuit dies hàbils, a comptar des del dimarts, i hauran de concretar tant el nom del grup com els noms dels portaveus i presidents.