Héctor Gómez i José Manuel Miñones, nous ministres d'Indústria, Comerç i Turisme i de Sanitat

Substitueixen Reyes Maroto i Carolina Darias, que seran candidates a les eleccions municipals del 28 de maig

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant una compareixença

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant una compareixença / EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

EP

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que Héctor Gómez serà el nou ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, mentre que José Manuel Miñones assumirà la cartera de Sanitat. Ho faran en substitució de Reyes Maroto i Carolina Darias, respectivament.

La Moncloa ha comunicat a primera hora del matí una compareixença de Sánchez a les 9 h i ja es preveia que informés d'aquests canvis al Govern davant la sortida de les ministres Maroto i Darias, que seran candidates a les eleccions municipals del 28 de maig. Concretament, Maroto serà la cap de llista del PSOE a la ciutat de Madrid i Darias a Las Palmas de Gran Canaria.

Es tracta de la cinquena remodelació de l'executiu de Pedro Sánchez, que passa a estar format per dotze dones i deu homes sense comptar el president del govern espanyol. En els canvis anteriors, hi havia hagut relleus als ministeris d'Exteriors, Justícia, Transports, Educació, Política Territorial, Cultura, Ciència i Universitats. I en aquesta ocasió, el president ha optar per cobrir dues ministres per dos ministres. Héctor Gómez Hernández ha estat el portaveu del grup parlamentari socialista al Congrés, mentre que José Manuel Miñones era delegat de Govern espanyol a Galícia.

Els dos nomenaments s'han fet públics després que Sánchez els comuniqués rei Felip VI i previsiblement juraran o prometran els càrrecs aquest dimarts al Palau de la Zarzuela, perquè puguin incorporar-se al Consell de Ministres de demà mateix.

Sánchez ha agraït la feina feta per Maroto i Darias. En relació amb la primera, el president ha recordat que estava al capdavant d'Indústria des de 2018, en l'executiu previ a la coalició amb Unides Podem, i ha lloat la seva tasca per "reindustrialitzar l'economia, impulsar el comerç i modernitzar el turisme" especialment durant la pandèmia.

Pel que fa a Darias, Sánchez ha dit que el seu nom sempre anirà lligat a la campanya de vacunació "exemplar" contra la covid-19. La fins ara ministra de Sanitat va agafar el relleu de l'actual líder del PSC, Salvador Illa, el gener de 2021 després d'haver exercit com a ministra de Política Territorial.

Els seus substituts "coneixen molt bé els àmbits" d'ambdós ministeris i "els avala l'experiència i les qualitats", ha assegurat Sánchez, que ha dit que tant Gómez com Miñones tenen una "trajectòria irreprotxable" i són "excel·lents servidors públics" amb els quals el nou executiu "afrontarà la recta final de la legislatura".