Coalició Canària posa preu al 'sí' a la investidura de Sánchez: 200 milions pendents i compliment de l'agenda canària

La diputada Cristina Valido diu que no participa de cap negociació per ajudar Junts i ERC a tenir grup al Congrés

La diputada de CC, Cristina Valido, en audiència amb el rei Felip VI

La diputada de CC, Cristina Valido, en audiència amb el rei Felip VI / arxiu

ACN

L'única diputada de Coalició Canària al Congrés, Cristina Valido, ha expressat aquest dilluns la seva predisposició a votar una investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Però no ha descartat un 'sí' o una abstenció a la investidura de Pedro Sánchez si aquest es compromet amb "l'agenda canària" i fa efectives les transferències de 200 milions d'euros pactades durant la negociació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023. "Si accepten amb la seva integritat l'agenda canària tal com ha fet el PP, ens ho plantejarem", ha sentenciat en roda de premsa després d'assistir a la ronda de consulta de Felip VI.

Valido ha comparegut al Congrés per apuntar que ara per ara la seva formació no descarta "cap escenari", però ha recordat que el "primer gest" que hauria de fer Sánchez és "la transferència del que es va pactar" quan CC va votar a favor dels pressupostos. També el fet que assumeixi "els 55 punts" de l'agenda canària. "Si Sánchez va a la investidura, veurem quina és la nostra posició, pot ser a favor o pot ser una abstenció", ha afirmat. 

Concretament, segons ha detallat la diputada canària, els diners són "més de 200 milions d'euros", entre els quals hi ha 100 milions per a la reconstrucció de l'illa de La Palma, 1,5 per contractació de més professionals per la salut mental, així com partides per a les universitats i per al transport de mercaderies que no es cobreixen.

Suport al PP a la Mesa

CC va donar suport a la candidata del PP a la presidència del Congrés, Cuca Gamarra, que finalment va obtenir només els vots del PP, UPN i CC, però no de Vox. Precisament CC ha situat com a condició per als acords amb el PP el fet que l'extrema dreta no formi parts del govern espanyol. Ara, segons Valido, CC situa com a primera opció un vot favorable a la investidura de Feijóo, que "s'ha compromès íntegrament" amb l'agenda canària, però si el rei opta per proposar Sánchez s'obre a acords.