Puigdemont participa amb Aragonès, Torra, Montilla i Pujol en l’homenatge a Pau Casals a la Catalunya Nord

L’expresident de la Generalitat assisteix presencialment a l’acte de la UCE malgrat perdre la immunitat

Foto de família dels expresidents Puigdemont, Montilla, Torra, Pujol i el president Aragonès, a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, a la Catalunya Nord

Foto de família dels expresidents Puigdemont, Montilla, Torra, Pujol i el president Aragonès, a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, a la Catalunya Nord / ACN

ACN

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, és aquest dilluns a la Catalunya Nord, on ha participat juntament amb el president Pere Aragonès i els expresidents Quim Torra, José Montilla i Jordi Pujol en un homenatge pels 50 anys de la mort del músic Pau Casals. És la primera vegada que Puigdemont assisteix presencialment a un acte públic a la Catalunya Nord des que a principis de juliol el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) li va retirar la immunitat com a eurodiputat. El jutge del Suprem Pablo Llarena va decidir esperar al recurs de Puigdemont a la decisió de Luxemburg abans de cursar noves euroordres per intentar detenir-lo.

La trobada de presidents ha generat una gran expectació mediàtica en l'acte organitzat per l'UCE al monestir de Sant Miquel de Cuixà per homenatjar Pau Casals. La trobada ha congregat milers de persones i més d'una seixantena de mitjans de comunicació.

A banda d'una fotografia històrica que ha unit José Montilla, Quim Torra, Jordi Pujol, Carles Puigdemont i Pere Aragonès, la trobada ha estat la primera vegada que Puigdemont assistia en un acte públic a la Catalunya del Nord després que li retiressin la immunitat.

Cap ha fet declaracions a les portes de l'acte, però durant els seus discursos tots han reivindicat la figura de Pau Casals. El primer a intervenir ha estat el professor d'història de la música a la Universitat de Barcelona, Jaume Carbonell, que ha repassat la figura de Casals.

Després ha estat el torn de l'expresident Jordi Pujol. Durant el seu discurs, Pujol ha reivindicat la importància de defensar "la llengua com a clau essencial de la identitat" i ha assegurat que es troba en una "situació crítica". Pujol ha dit que sense llengua, cultura i memòria la societat "es desfà".

L'expresident ha tingut paraules d'agraïment a Carles Puigdemont i ha assegurat que actualment hi ha un "repte enorme" pel país que cal "resoldre. "Hi ha persones de molts llocs, negres, sudamericans.... tenim l'obligació d'acollir-los però també tenim l'obligació de mantenir la nostra identitat", ha dit tot afegint que cal estar "oberts al món però també a tota la gent que viu a Catalunya".

L'expresident José Montilla també ha lloat la figura de Casals, "un dels nomes més universals de la cultura catalana". Montilla s'ha referit al moment polític actual.

"Tinc l'esperança que els que creuen que només hi ha una manera d'entendre Espanya arribaran a entendre que la diversitat és una riquesa que cal protegir", ha dit. En relació a això, Montilla també ha afirmat que "no es pot construir una nació negant a una part de la ciutadania el seu dret a pertànyer a ella simplement perquè entén la seva identitat nacional d'una manera diferent.

L'expresident, que ha rebut xiulades i crits "d'Independència", ha dit també que espera que entre tots siguin "capaços d'abordar els problemes no des de la confrontació sinó des del diàleg i el pacte". Per la seva banda, l'expresident Quim Torra ha assegurat que la llibertat és "indivisible": "O ets lliure o no ho ets". També ha lamentat que no rebés el Nobel de la Pau l'any 1958.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha reivindicat el llegat de Casals i ha qualificat de fet "excepcional" la trobada de presidents a la Catalunya del Nord. Aragonès ha assegurat que el conflicte que hi ha a Catalunya no és "per repressió sinó per la negativa de permetre-li decidir lliurement" el seu futur.

L'expresident Carles Puigdemont, per la seva banda, ha defensat el "deure" de buscar solucions “pel país, per la llengua i per la seva gent”, i no “cap sortida personal”. Puigdemont ho ha dit comparant la tasca que va fer Casals: " “Res del que va fer Pau Casals va ser pensant en ell ni buscant cap sortida personal per a ell, i tenim el deure de continuar fent el mateix", ha afegit.

L'acte ha acabat amb la interpretació de la sardana 'Sant Martí del Canigó" de Pau Casals per la Cobla els Casanoves. En acabar l'acte, s'ha fet un dinar amb els ponents i organitzadors de la UCE on ha assistit el president Pere Aragonès.