PSOE i Junts intensifiquen la negociació per a ultimar un acord que podria ser imminent

Santos Cerdán, Jordi Turull, Albert Batet i Laura Borràs també són a Brussel·les

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, reunits amb el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán; la presidenta del grup al Parlament Europeu, Iratxe García-Pérez, i Javier Moreno.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, reunits amb el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán; la presidenta del grup al Parlament Europeu, Iratxe García-Pérez, i Javier Moreno. / arxiu

ACN

PSOE i Junts creuen documents per "afinar" la llei d'amnistia, a l'espera de l'acord final que permeti segellar l'entesa i convocar la investidura de Pedro Sánchez. Fonts de la negociació apunten que les converses graviten ara mateix sobre temes "tècnics", perquè l'acord polític està tancat des de fa dies. Malgrat que la cúpula de Junts i el número tres del PSOE, Santos Cerdán, estan a Brussel·les, aquest dilluns no hi ha hagut, de moment, una reunió presencial. L'objectiu de les parts és tancar tots els detalls abans de rubricar l'acord, de manera que fins que els juristes no considerin apte el text no hi haurà signatura. Segons el PSOE, en aquestes converses no s'ha parlat de noms concrets a qui afecta, o no, l'amnistia.

L'acord està encarrilat i l'entesa podria ser imminent, però de moment, segons fonts socialistes, les dues parts segueixen encallades en qüestions molt tècniques. Les converses l'intercanvi de documentació durant aquest cap de setmana han permès fer passos endavant sobre l'abast de la futura llei d'amnistia i aspectes que fins ara els socialistes mantenien fora de l'àmbit d'aplicació de la norma.

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, va arribar aquest diumenge a Brussel·les per rubricar l'entesa, igual que el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el president del grup al Parlament, Albert Batet. La presidenta de Junts, Laura Borràs, s'ha desplaçat també aquest dilluns a la capital comunitària.

Els socialistes donaven pràcticament per fet un acord la setmana passada, però els plans van quedar trastocats després de l'anunci d'acord amb ERC per discrepàncies sobre la lletra petita de la llei d'amnistia.

Fonts de Junts apuntaven aquest matí que en els últims dies el PSOE ha fet concessions i, segons aquestes fonts, si el PSOE no fa passos enrere el pacte es pot segellar en breu.

El PSOE es mostra també optimista sobre la possibilitat d'entesa. Aquest dissabte els socialistes van comunicar l'aval de la seva militància –amb un 87% dels suports- a aquestes negociacions, i el mateix Cerdán va apuntar que el PSOE està "més a prop d'aconseguir la investidura de Pedro Sánchez".

Si es rubrica l'acord, el següent pas serà la presentació de la Llei d'amnistia al registre del Congrés dels Diputats. El PSOE vol que el document vagi signat per totes les formacions que li donen suport, això és PSOE, Sumar, Junts, ERC, PNB, Bildu i BNG, amb qui María Jesús Montero signarà un acord aquest mateix dilluns.

En paral·lel, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, anunciarà la data de la investidura. Armengol pot fer-ho amb una antelació de només 24 hores –tal com va fer Ana Pastor en la investidura de Mariano Rajoy- i no es descarta cap calendari, tampoc que el debat tingui lloc aquesta mateixa setmana.

El PSOE espera d'aquesta manera una investidura en primera volta, amb majoria absoluta gràcies als suports de totes les formacions amb qui ha negociat. Sumen 178 escons, i si s'hi suma també de Coalició Canària arribarien als 179 vots a favor i 171 en contra, de manera que no hi hauria necessitat de repetir una votació i que Sánchez fos investit per majoria simple 48 hores després.