Irene Montero s'acomiada carregant contra Sánchez: "Ens fa fora d'aquest govern per fer el que vam dir que faríem"

L'exministra d'Igualtat demana "valentia" a Redondo davant dels "homes de 40 i 50 anys amics del president"

Les exministres Ione Belarra i Irene Montero assegudes a l'hemicicle abans de l'inici del debat d'investidura de Pedro Sánchez

Les exministres Ione Belarra i Irene Montero assegudes a l'hemicicle abans de l'inici del debat d'investidura de Pedro Sánchez / ACN

ACN

La ja exministre d'Igualtat Irene Montero s'ha acomiadat aquest dimarts del càrrec i ho ha fet carregant contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha acusat d'expulsar Podem de l'executiu i "trencar la unitat d'un bloc democràtic" de l'esquerra. Ho ha dit durant el traspàs de carteres amb la nova ministra, Ana Redondo, saludant la també exministra de Podem Ione Belarra, que deixa Drets Socials i Agenda 2030: "Ministra Belarra, avui Pedro Sánchez ens fa fora d'aquest govern precisament per fer el que vam dir que faríem: posar les institucions al servei de l'avenç en drets feministes".

Montero, que lluïa una samarreta on s'hi podia llegir 'Confia, cony', també ha aprofitat per demanar a Redondo, del PSOE, que tingui "valentia per incomodar els homes de 40 i 50 anys amics del president" i li ha aconsellat que es rodegi del "millor equip" i mai la "deixin sola". "El feminisme és un moviment molt poderós que conquereix drets fent preguntes que mai ningú abans no es feia", ha reflexionat.

La ministra sortint ha celebrat que el feminisme "ho està canviant tot" gràcies a les lleis i a un "poderós moviment popular" i ha subratllat que "el que fins ara era normal ja no ho és", com "un petó no consentit o que et toquin al metro o a la feina". També ha reivindicat la lluita del col·lectiu LGTBI "i sobretot la lluita trans" i ha demanat no callar davant de les injustícies: "El silenci és còmplice de la violència i de les injustícies. És una ferida de mort a la democràcia".

Redondo reivindica Montero, Zapatero i Calvo

La nova titular d'Igualtat ha rebut la cartera de les mans de Montero i li ha transmès un "agraïment profund" per la "intensa feina realitzada i l'esforç sostingut en el temps per reinvindicar i defensar la igualtat en tots els àmbits". "Un esforç que s'ha traduït en importants avenços", ha afegit. Alhora, ha reivindicat també la tasca de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i de l'exministra Carmen Calvo.

Redondo s'ha marcat com a objectius aconseguir una llei de representació paritària per "trencar els molts sostres de vidre" que impedeixen a les dones d'ocupar llocs directius o ser a les cúpules de moltes organitzacions, ampliar el permís per naixement de fill "fins a les 20 setmanes", universalitzar l'escolarització pública des dels 2 anys d'edat, ampliar "la protecció de la qual gaudeixen les famílies nombroses" a les monoparentals i forjar un "pacte d'estat en defensa dels drets LGTBI+". "I seguirem lluitant contra la violència masclista", ha afegit, i contra problema "més profund" de l'estat espanyol, "l'increment de les desigualtats", ha dit. "Espanya ha de seguir sent un referent mundial en la defensa de la igualtat", ha conclòs.